Ser du mönstret?

Rorschachtest
I var och varannan amerikansk film eller tv-serie har vi sett våra hjältar slänga ur sig knasigheter när de fått se bilder på bläckplumpar. Testet sägs berätta något om vårt undermedvetena. Glöm nu att jag sagt något alls om detta. Det har ingen betydelse för vad jag kommer att skriva härnäst.

Människan vill skapa mönster och se samband oavsett om det finns något eller inte. Vi vill förstå vår verklighet och försöka sätta enskilda observationer i samband med sådant vi redan känner till eller har fördomar om. Popper kallade detta "teoretisk impregnering" och innebär att vi har svårt för att se ting eller skeenden utan att lägga in vår egen förförståelse - våra tidigare erfarenheter, fördomar och tankar - i tinget. Vi avskyr slumpen.

Om du står vid ett roulettebord och ser hur det tre gånger i rad har blivit rött och ombeds satsa en slant på vilken färg kulan kommer att stanna på nästa gång. Vad väljer du då? Om du svarar rött hävdar jag att du ljuger. Jag skulle själv välja svart. Vi vill helt enkelt inte att slumpen ska välja rött fyra gånger i rad. Vår erfarenhet talar om för oss att ungefär 50% av gångerna ska det bli svart och sannolikheten vinner över slumpen - eller gör den inte...?
Det korrekta svaret är att du har lika stor chans att vinna vare sig du satsar på svart eller rött och det vet du säkert redan.

Så, om jag har en kortlek och har vänt fram de översta tre korten och de är röda och du ombeds satsa en summa på nästa korts färg, vad ska du då välja? Det borde ju vara lika troligt att nästa kort blir rött som svart, med tanke på sannolikheten för att få svart/rött på roulette, eller hur?

Eller?

Kortleken har ett förutbestämt antal kort: närmare bestämt 52 stycken. Som erfaren korträknare vet du givetvis detta och inser att det är en skillnad när det gäller sannolikhet om det finns en begränsning (52 kort i en kortlek) eller om sannolikheten alltid är en på två (vi bortser här från nollan på roulettebordet). Ju fler svarta kort du sållat bort desto större är sannolikheten att du kommer att få upp ett rött kort. När du sållat bort 26 svarta kort kommer nästa kort att vara rött om ingen har fuskat.

Vad vill jag illustrera med ovanstående exempel?
kanske vill jag visa skillnaden mellan sannolikhet och slump?
Kanske vill jag bara illustrera hur lätt det är att gå vilse när man försöker hitta samband som inte finns annat än genom slumpen.

Jag har ett ganska stort födelsemärke på magen. Många vänner har studerat mitt födelsemärke och försökt komma fram till vad det föreställer. Sanningen är att det påminner oerhört mycket om... en fläck med oregelbundna kanter. Diverse argument om vilka länder eller världsdelar mitt födelsemärke föreställer har förekommit. Ofta. Av någon märklig anledning är det aldrig någon av mina utländska vänner som någonsin ansett att mitt födelsemärke påminner om t.ex. Skåne.


Ibland när man ligger på en äng om sommaren och tittar upp på molnen kan deras mönster påminna om en häst, en gubbe, en dammsugare, en sko, en... vad som helst som man tidigare har kännedom om.

När jag kastar en blick i en bok eller på en datorskärm reagerar jag ibland över ett namn som överensstämmer med namnet på någon jag tycker mycket om. Självklart förekommer enormt många namn men de flesta hänger jag inte alls upp mig på.

Ibland drömmer jag om något som påminner om en verklig händelse - eller kanske om något som påminner om en händelse dagen därpå. Väldigt ofta drömmer jag tokigheter som inte alls har med verkligheten att göra.

Ibland ser människor något som påminner om Jesus i ett moln, i sopptallriken eller på ett blad i naturen.  Ibland ser vi något som påminner om.... en fläck. Vi är dock inte lika benägna att reagera på det sistnämnda.

Vi vill se mönster. Vi vill ha samband. Vi vill kategorisera föreetelser runtomkring oss, eftersom det annars skulle vara omöjligt att leva och agera som mänsklig varelse. men bara för att du drömmer om något som påminner om en verklig händelse betyder det inte att du kan förutsäga sanningen. bara för att du tror att molnformationen ser ut som ett manligt ansikte behöver det inte betyda att Jesus visar sig (om det nu faktiskt påminner om ett ansikte kanske det lika gärna kan vara jultomten eller Håkan Juholt?) Bara för att en person säger till dig att det finns en snäll gammal tant som hälsar till dig från andra sidan finns det en ganska stor risk att det inte är din döda farmor. Allt är inte ett mönster som kretsar kring dig. Jag är ledsen.

Hur var det nu med hermann Rorchach och hans berömda bläckplumpar? Ja, troligen rör det sig inte om några undermedvetna undanträngda projiceringar. Det handlar om att människan vill se mönster, vill skapa samband, vill se något i det som är slumpmässigt. En bläckplump är ju trots allt bara en bläckplump.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0