Vad är diskriminering???

Ok, I get the point.
Jämlikhet
Att behandla människor lika oberoende av kön, etnicitet, sexuell läggning, handikapp och andra "medfödda" egenskaper. (Jag vet att exempelvis kön, handikapp, religion och annat kan växla under livet, men ni förstår vart jag vill komma ändå.)
Jag tror att jag behandlar människor lika och försöker se till personer i stället för variabler. Detta innebär att jag inte diskriminerar någon. Eller?

Jag vill inte kränka eller diskriminera människor, därför försöker jag att inte särbehandla någon på grund av något så banalt som kön och sexualitet, undantaget när jag väljer partner, då det skulle kännas tämligen meningslöst att ragga på en homosexuell man eller heterosexuell kvinna.

Att särbehandla är diskriminering.

Men det kan även vara diskriminering att inte särbehandla.

Om jag uppmanar människor att läsa en text för att därefter svara på frågor med anknytning till texten utan att ta hänsyn till kön eller religion diskriminerar jag inte. Men om en är svårt synskadad och jag förväntar mig att den på lika villkor ska läsa och besvara frågorna ägnar jag mig just åt diskriminering då hon eller han inte har någon möjlighet att läsa texten. Att inte ta hänsyn till ett eventuellt handikapp är alltså också diskriminering....

Att inte ta hänsyn till religiösa och kulturella aspekter när jag säger att man enbart får bada i badbyxor/baddräkt i mitt badhus trots att vissa vill ha slöja är också diskriminering, trots att jag säger att "lika regler gäller för alla". I samma badhus är det diskriminering att kvinnor avkrävs överdel, men inte män, då reglerna plötsligt inte är lika för alla.

Så, vad är diskriminering? Att ta särskild hänsyn till kön, religion, handikapp o.s.v. eller att bortse från det samma och hävda likabehandling? Kanske handlar det om sunt förnuft? Men, tyv'ärr, jag är bara människa, jag kan aldrig sätta mig in i alla aspekter av människors olika läggningar, kulturer eller genus. Ge mig en handbok, innan jag likt lärarna på lärarhögskolan åker dit för kränkning!

Kommentarer
Postat av: Axel Nordin

Uppdatering, nu tack!

2008-03-28 @ 14:52:59
URL: http://opium.motpol.nu
Postat av: Petra

Hej!
Sagor kan vara spännande.Livet är dock ofta inte som sagorna. Gå gärna in och läsa om mina åsikter om "hemska förtryckande barnsagor" dvs. kvinnligt kontra manligt. :)

2008-05-08 @ 17:26:30
URL: http://www.petra79.blogg.se
Postat av: Maria Ebbeskog

Hej jag undrar också vad som menas med diskriminering...Men jag tror att det är diskriminering om man upptäcker när man t.e.x har kommit till centralen och får en utländsk taxichafför och inte vill åka med honom... Detta har nämligen hänt mej... Det är ju klart rasistiskt. Det är bara det att jag är hörselskadad och därför förstår inte jag alla invandrare. Och landet som han kom ifrån beandlar säkert hörselskadade och döva som utvecklingsstörda. Det gör de i alla fall i vissa städer i Polen har jag läst i boken Döv Javisst av Daniella Josberg. Jag tog mina väskor och släpde hem dem själv den gången. Jag vågade inte vänta på en annan taxi för det finns ju många poliser på centralen och någon av dessa hade säkert hört eller sett vad som hände...

2009-03-16 @ 17:25:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0