Internationella kvinnodagen

Grattis till mej!
Jag är kvinna och förtjänar därför idag en stor bukett rosor, en fet nachotallrik och en öl framför "Andra chansen".

Nej, jag vet, idag ska jag engagera mig i kvinnor som könsstympas, våldtas, tvingas bära märkliga kroppsskynken, tjänar mindre än män, tvingas ta huvudansvaret för tvätt, disk, barn och födelsedagar. Kanske ska jag även tänka lite närmare på hur fru Clinton framställs i debatten och i media. Hätsk, manshaftig, okvinnlig, mediekåt, härsklysten, högljudd, häxlik, makthungrig... you name it. Sådana där tillmäten som inte används om män för de anses inte behöva bevisa något annat än att de är framstående kandidater till presidentposten och står ej till svars för att de beter sig okvinnligt och lite kantigt.

Men, nej, jag engagerar mig inte i det idag.
Jag behöver inte göra det.
Varje dag tar jag diskussioner med människor i min omgivning när fördomsfulla och schabloniserade uttalanden framförs. Ibland handlar det om att "Barnflickan som följde med Tito till hotellrummet visste såklart vad han var ute efter. Man vet ju hur karlar är och hon ångrade sig nog efteråt och började därför påstå att hon våldtagits" och ibland om att vår svenska parlamentarism skulle vara den mest demokratiska styrelseformen som finns.

Det är enkelt att basera åsikter och uttalanden på den kontext man lever i. Att vara en åsiktsmaskin fylld av fördomar i stället för att konfrontera sig själv och sin omgivning. Trots upprepade uppmaningar från människor om att jag borde engagera mig politiskt igen så komemr jag trolitvis aldrig göar det av den anledningen. Jag har inga åsikter, jag försöker bemöta åsikter. Att arbeta politiskt innebär ju att ha åsikter och vara säker på att de åsikter man har är de rätta och att man har svaret på alla (de flesta) frågor om samhällets styrning och framtid. Själv har jag inga svar, jag har bara frågor och funderingar.

Så därför: Grattis till mig på internationella kvinnodagen. Alla andra dagar tänker jag engagera mig i kvinnor (och andra) som har det besvärligt, men idag tänker jag bara njuta av dagen, våren och ledigheten.

Kommentarer
Postat av: Axel Nordin

Man blir ju förstås nyfiken på vart du tidigare engargerat dig i. Partipolitik?

2008-03-19 @ 15:26:00
URL: http://opium.motpol.nu
Postat av: Petra

Checka gärna in "mitt" citat om Clinton.. :)

2008-04-26 @ 23:39:10
URL: http://www.petra79.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0