Vad är diskriminering???

Ok, I get the point.
Jämlikhet
Att behandla människor lika oberoende av kön, etnicitet, sexuell läggning, handikapp och andra "medfödda" egenskaper. (Jag vet att exempelvis kön, handikapp, religion och annat kan växla under livet, men ni förstår vart jag vill komma ändå.)
Jag tror att jag behandlar människor lika och försöker se till personer i stället för variabler. Detta innebär att jag inte diskriminerar någon. Eller?

Jag vill inte kränka eller diskriminera människor, därför försöker jag att inte särbehandla någon på grund av något så banalt som kön och sexualitet, undantaget när jag väljer partner, då det skulle kännas tämligen meningslöst att ragga på en homosexuell man eller heterosexuell kvinna.

Att särbehandla är diskriminering.

Men det kan även vara diskriminering att inte särbehandla.

Om jag uppmanar människor att läsa en text för att därefter svara på frågor med anknytning till texten utan att ta hänsyn till kön eller religion diskriminerar jag inte. Men om en är svårt synskadad och jag förväntar mig att den på lika villkor ska läsa och besvara frågorna ägnar jag mig just åt diskriminering då hon eller han inte har någon möjlighet att läsa texten. Att inte ta hänsyn till ett eventuellt handikapp är alltså också diskriminering....

Att inte ta hänsyn till religiösa och kulturella aspekter när jag säger att man enbart får bada i badbyxor/baddräkt i mitt badhus trots att vissa vill ha slöja är också diskriminering, trots att jag säger att "lika regler gäller för alla". I samma badhus är det diskriminering att kvinnor avkrävs överdel, men inte män, då reglerna plötsligt inte är lika för alla.

Så, vad är diskriminering? Att ta särskild hänsyn till kön, religion, handikapp o.s.v. eller att bortse från det samma och hävda likabehandling? Kanske handlar det om sunt förnuft? Men, tyv'ärr, jag är bara människa, jag kan aldrig sätta mig in i alla aspekter av människors olika läggningar, kulturer eller genus. Ge mig en handbok, innan jag likt lärarna på lärarhögskolan åker dit för kränkning!

Internationella kvinnodagen

Grattis till mej!
Jag är kvinna och förtjänar därför idag en stor bukett rosor, en fet nachotallrik och en öl framför "Andra chansen".

Nej, jag vet, idag ska jag engagera mig i kvinnor som könsstympas, våldtas, tvingas bära märkliga kroppsskynken, tjänar mindre än män, tvingas ta huvudansvaret för tvätt, disk, barn och födelsedagar. Kanske ska jag även tänka lite närmare på hur fru Clinton framställs i debatten och i media. Hätsk, manshaftig, okvinnlig, mediekåt, härsklysten, högljudd, häxlik, makthungrig... you name it. Sådana där tillmäten som inte används om män för de anses inte behöva bevisa något annat än att de är framstående kandidater till presidentposten och står ej till svars för att de beter sig okvinnligt och lite kantigt.

Men, nej, jag engagerar mig inte i det idag.
Jag behöver inte göra det.
Varje dag tar jag diskussioner med människor i min omgivning när fördomsfulla och schabloniserade uttalanden framförs. Ibland handlar det om att "Barnflickan som följde med Tito till hotellrummet visste såklart vad han var ute efter. Man vet ju hur karlar är och hon ångrade sig nog efteråt och började därför påstå att hon våldtagits" och ibland om att vår svenska parlamentarism skulle vara den mest demokratiska styrelseformen som finns.

Det är enkelt att basera åsikter och uttalanden på den kontext man lever i. Att vara en åsiktsmaskin fylld av fördomar i stället för att konfrontera sig själv och sin omgivning. Trots upprepade uppmaningar från människor om att jag borde engagera mig politiskt igen så komemr jag trolitvis aldrig göar det av den anledningen. Jag har inga åsikter, jag försöker bemöta åsikter. Att arbeta politiskt innebär ju att ha åsikter och vara säker på att de åsikter man har är de rätta och att man har svaret på alla (de flesta) frågor om samhällets styrning och framtid. Själv har jag inga svar, jag har bara frågor och funderingar.

Så därför: Grattis till mig på internationella kvinnodagen. Alla andra dagar tänker jag engagera mig i kvinnor (och andra) som har det besvärligt, men idag tänker jag bara njuta av dagen, våren och ledigheten.

RSS 2.0