Om inte om hade varit

Jag skrev för några månader sedan en blogspot som hette Varför Namnbyte? I dagarna har en person som heter Ronni kommenterat den:

Ni verkar glömma att om inte USA krigat för Eurupa (Långt borta)
för bara 70 år sedan
hade ni alla varit Nazister idag....
Se till att inte sjuka Sverige går åt HelVetet.

Jag tror att denna kommentar syftar till attjag pekade på att Bush skickade unga, ofta outbildade "underklass"amerikaner att kriga i ett land "långt borta" medan han själv och hans familj satt trygga i hemlandet.

Visst har Ronni rätt. Det är mycket möjligt att de allierade inte hade lyckats slå tillbaka Hitlers arméer under andra världskriget om inte man haft USA på sin sida. Sverige gick enligt många förståsigpåare av idag "åt HelVetet" redan då, genom den politik eller neutralitet vårt land ägnade sig åt. (Läs mer om Sveriges roll under kriget här).

Om inte om hade varit hade kanske Hitler och Tyskland vunnit kriget och Europas historia och geografi hade inte sett ut som idag. Därom tror jag vi alla är ense. Däremot vet vi inte
OM Tyskland fortfarande hade haft den europeiska makten
OM Nazismen hade försvunnit snabbt
OM vi människor hade haft nazistiska åsikter
OM Japanerna hade vänt sig mot sina tidigare förbundna (de s.k. axelmakterna) och bombat oss/dem sönder och samman.
OM ett kärnvapenkrig hade tagit kål på hela den mänskliga rasen.

Men OM USA inte hade kommit till England-Frankrikes hjälp så hade vi möjligen kunnat vara nazister.

OM den kommunistiska revolutionen hade blivit världsomfattande hade vi alla levt i preletariatets diktatur/kommunistisk republik.


OM inte romarriket hade fallit hade vi alla sprungit runt i Toga och tyckt att kärlek mellan en gammal man och en ung pojke är den enda rena formen av känslor.

OM inte Sossarna hade vunnit valen i Sverige från 30-talet och framåt hade vi inte haft någon generell välfärd.

Framtiden är inte huggen i sten. Den är inte nu, har aldrig varit och kommer aldrig att bli. Som den determinist jag i teorin är bör jag visserligen tro att det är så, men OM allt är förutbestämt och händelser påverkar varann så till den grad att det påverkar en hel värld i framtiden - då har vi ändå ingen kännedom om detta utan kan fortsätta sträva, enligt vår egen vilja, efter vad vi tror på.

Men en sak håller jag med Ronni om. Vi måste se till att sjuka Sverige inte går åt helvete. Trots allt är det ju ändå världens bästa land!

image4

RSS 2.0