Bluffstudenter

Ekot, Sveriges radios nyhetsprogram, hade i morse ett inslag om så kallade bluffstudenter.
Här handlar det om studenter från tredje land, länder utanför EU, som söker kurser och utbildningar i Sverige enbart i syfte att få uppehållstillstånd och därigenom fri entré till EU.

Rent praktiskt innebär ju visserligen den anstormning av utomeuropeiska sökande att högskolorna och universiteten får mycket mer att göra, trots att väldigt få dyker upp ens om de antas. Nu talas det om att migrationsverket ska få tillgång till VHS register för att kunna bevilja visum till rätt personer, det vill säga "riktiga studenter".

Vi kan säga usch och fy till människor som försöker mygla sig hit med hjälp av det frikostiga svenska utbildningssystemet som inte begär ett öre av studenter som söker sig hit från andra länder, trots att kanske vi svenska måste betala för studier i dessa länder.

Men vilken bluff är värst? Människor som vill fly fattigdom, diktaturer och fundamentalistiska regimer genom att utge sig för att vilja studera på våra svenska universitet, eller människor som vill fly fattigdom och dåliga levnadsförhållanden genom att gifta sig med (främst) svenska män? När ska man skaka fram ett register för att kunna samköra och stppa "bluffhustrur" som inte alls älskar utan bara vill leva ett drägligt liv?

Och i övrigt sntruntar jag i Kartago

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0