Vakna politiker!

Klämmig rubrik, eller hur?
Eftersom det här är en politisk blogg måste jag ju få in politik någonstans, så varför inte i rubriken.

Det jag egentligen vill sätta fokus på här och nu är språket! (Här kommer ett riktigt gnällkärringsinlägg så håll i er)

Vårt svenska språk håller på att förstöras!
Nej, jag tänker inte använda mig av någon rasistisk eller främlingsfientlig jargong och diskutera Rinkebysvenskans inverkan på våra blonda och blåögda barns uppfostran. Nej, det här går djupare än så. Det handlar om en hel generation ungdomar som
1) Särskriver något fruktansvärt. (Jag är en sjuk syster.... till min bror *host*)
2) Det är skillnad på de och dem. Man kan INTE använda DEM i stället för DOM i de fall dom är ett subjekt (jämför med jag eller du) Det heter alltid DE är, inte DEM är. På samma sätt som det heter JAG är, inte MIG är.

Ni är säkert flera därute som ägnar er åt den krimiella verksamheten fildelning (*av upphovsrätsskyddat material). Därigenom har ni säkert regagerat på de hemska textningarna som ibland förekommer bland så kallade "Customreleaser", det vill säga textning gjorda av en människa "hemma på kammaren". Jag är nog inte den enda som reagerat på "Dem kom hem till mig i lördags..." och annat. Tyvärr är vi som reagerar alltid närmare 30 eller äldre och har gått i en skola där ingen skullle klara godkänt betyg om han/hon inte kunde skilja mellan objek och subjekt (Ni yngre som läser detta kan höra av er om ni vill veta skillnaden).

Sådär, färdiggnällt! Jag vet att jag med tanke på mina ständiga skrivfel kastar sten i glas hur, men som försvar kan jag hävda att det är skillnad mellan att skriva fel för att man inte kan det rätta och att skriva fel för att man inte orkar korrekturläsa ;)

//Agda 83 aka Aquina

Kommentarer
Postat av: Rickard Ö.

detta skulle kunna vara exempel på problematiken:
operations läkarna har gjort en stel operation på patient. dem lyckades att operera titan skruvar med bedövning.
;)

2007-05-28 @ 23:34:39
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Aquina

Det värsta är att det faktiskt stämmer... Det där skulle nog ge ett VG i svenska b-kurs på gymnasiet. I'm scared.

2007-05-30 @ 23:01:46
Postat av: Rickard Ö.

I'm scared too!
språket är viktigt i dagens sverige. vi behandlar allt mer information och det måste vara bra skrivet och lättläst för att folk ska kunna ta till sig av det. själv hade jag ett skräckexempel från kommunals a-kassa i karlstad för ett par månader sedan... jag var tvungen att skicka två mejl för att få klargörande i hur handläggaren menade. "de/dem/dom" var ett problem (där det inte framgick vem handläggaren syftade på). dessutom så var det grova syftningsfel och stavfel. jag misstänkte dyslexi, så jag skickade tillbaka ett snällt mejl och ställde om frågan på ett lite annat sätt (för att slippa att det skulle bli pinsamt för personen i fråga).

2007-05-31 @ 01:22:44
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Pontus

Jag vill veta skillnaden :) jag fattade ingenting :(

2007-05-31 @ 18:14:14
Postat av: Christoffer Andersson

Jag håller med dig. De/dem problematiken skär i ögonen. Tyvärr så är det som regel som att stånga pannan blodig mot en betongvägg att försöka få folk att tala/skriva rätt.
För 10, 20 år sedan så fanns samma problematik med att folk la in dom i skriftspråket, trots att vi från den gamla skolan lärt oss att de får man inte använda. Det är strikt talspråk.
Tyvärr så får väl konstateras att de i sinom tid kommer försvinna ur det svenska språket, och man kommer börja använda dem för både subjekt och objekt. Vi andra får helt enkelt hålla oss till att i framtiden tala om hur det var bättre förr.
/Göte 87 aka Christoffer Andersson

2007-06-05 @ 16:08:26
URL: http://blogg.aftonbladet.se/455
Postat av: Peter

Kidsen på undertexter.se lider av bristfälliga språkkunskaper. Det är helt riktigt. Dock ett fåtal "översättare" som faktiskt gör ett riktigt bra jobb (även om de är alldeles för få).
Jag är väldigt nyfiken på vad det språkliga förfallet beror på. Så här var det ju inte för bara tio år sedan?
När det gäller särskrivning så hävdar många att det rör sig om influenser från det engelska språket. Jag har lite svårt att se den kopplingen. Så jäkla inflytelserikt är väl ändå inte engelskan? Eller?

2007-06-09 @ 22:36:53
URL: http://peterandersson.blogg.se
Postat av: Christoffer Andersson

Peter: Engelskan har ett väldigt starkt inflytande, och med tanke på hur mkt engelska vi bombarderas med så borde undertexter på engelska filmer inte accepteras.

2007-06-16 @ 11:11:36
URL: http://blogg.aftonbladet.se/455
Postat av: roff

Jag vill höra mer gnäll av den här sorten! Det handlar inte om fascistoid språkvård, utan om att se till att språket fungerar också i framtiden.

2007-06-20 @ 15:35:27
URL: http://roffsblogg.blogspot.com/
Postat av: Minani

Dagens ungdom skriver med talspråk. Jag tror mykcet beror på internet, där ungdomarna sitter och chattar med dessa talord. Men det inte bara undomarna, jag har fått mail utav diriktörer som skriver med dom, ja istället för jag.

2007-06-24 @ 13:00:46
URL: http://minani.blogg.se
Postat av: Christoffer Andersson

inte bara dagens unga tydligen. Läste just en Svensk översättning på en tysk bok. Den svenska upplagan heter "med livet som vapen" där man inte kan skilja på de/dem alltid.
Sedan så har jag lagt märke till problemet lite väl ofta på vanliga subbar.
Vart är denna värld påväg?

2007-06-29 @ 15:16:31
URL: http://blogg.aftonbladet.se/455

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0