Vakna politiker!

Klämmig rubrik, eller hur?
Eftersom det här är en politisk blogg måste jag ju få in politik någonstans, så varför inte i rubriken.

Det jag egentligen vill sätta fokus på här och nu är språket! (Här kommer ett riktigt gnällkärringsinlägg så håll i er)

Vårt svenska språk håller på att förstöras!
Nej, jag tänker inte använda mig av någon rasistisk eller främlingsfientlig jargong och diskutera Rinkebysvenskans inverkan på våra blonda och blåögda barns uppfostran. Nej, det här går djupare än så. Det handlar om en hel generation ungdomar som
1) Särskriver något fruktansvärt. (Jag är en sjuk syster.... till min bror *host*)
2) Det är skillnad på de och dem. Man kan INTE använda DEM i stället för DOM i de fall dom är ett subjekt (jämför med jag eller du) Det heter alltid DE är, inte DEM är. På samma sätt som det heter JAG är, inte MIG är.

Ni är säkert flera därute som ägnar er åt den krimiella verksamheten fildelning (*av upphovsrätsskyddat material). Därigenom har ni säkert regagerat på de hemska textningarna som ibland förekommer bland så kallade "Customreleaser", det vill säga textning gjorda av en människa "hemma på kammaren". Jag är nog inte den enda som reagerat på "Dem kom hem till mig i lördags..." och annat. Tyvärr är vi som reagerar alltid närmare 30 eller äldre och har gått i en skola där ingen skullle klara godkänt betyg om han/hon inte kunde skilja mellan objek och subjekt (Ni yngre som läser detta kan höra av er om ni vill veta skillnaden).

Sådär, färdiggnällt! Jag vet att jag med tanke på mina ständiga skrivfel kastar sten i glas hur, men som försvar kan jag hävda att det är skillnad mellan att skriva fel för att man inte kan det rätta och att skriva fel för att man inte orkar korrekturläsa ;)

//Agda 83 aka Aquina

Har ni tagit sommarlov?

Jag vet, jag är inte mest effektiv i världen när det gäller att logga. Men, å andra sidan har jag den senaste veckan inte känt något som helst behov av att göra det?

Varför?
Svar: Det händer inget!
Jag tror poliker och debattörer har tagit sommarlov.

Ja, jag vet. Fredrik har hälsat på Terminator i samband med mysstunden med den ondskefulle W Buske.
Men är det egentligen intressant? Kanske

Flygvärdinnorna på SAS strejkar och kräver rätten att gå på toaletten och äta lunch. De lärde sig troligen argumenten från busschaufförernas strejk för ett gäng år sedan (Ingen annan strejk har väl mött folks sympati lika mycket under de senaste decennierna?)

Det har bevisats på ytterligare någon punkt att Lars Danielsson ljög. (Är indet han århundradets svenska kändis? Före tsunamin och hanteringen av denna hade ingen hört namnet. Nu vet alla vem han är. Robinson-Riobban måste vara grön av vrede och avund)

I Stockholm har Försäkringskassan anmält att något bedragit dem på 30 miljoner, enligt den röda kvällstidningen.  Finns det något att säga om detta? Ja, naturligtivis. UPpenbarligen är säkerhetsrutinerna bedörvliga och det ser ju lite illa ut när det handlar om skattepengar. En större portion aggressioner och heta vänsterkänslor kanske hade fått mig att skrika något om at6t för de pengarna hade uppåt ett hundratal fattiga och sjuka fått behålla sin sjukersättning i stället för att få den indragen baserad på beslut av inkompetenta försäkringsläkaer. (Jag skulle älska att skriva så) Men tyvärr har inte dessa faktorer något alls med varann att göra...

Jag får spara gnällandet tills det har hänt något att gnälla över. Tills vidare önskar jag alla en trevlig helg!

Oss bidragdsberoende svenskar emellan...

Aftonbladet slår på stort om att Sverigedemokrater är bidragsberoende. Det visar sig nämligen i deras undersökning att nära en tredjedel av Sverigedemokraternas förtroendevalda runtom i Sverige är beroende av bidrag till sin försörjning!

Ojdå! tänkte jag. Är det så många som verkligen är BEROENDEW av bidrag? Det måste ju innebära att de lever åp socialbidrag och alltså inte arbetar eler försörjer sig på anat sätt!

Lusläser man artikeln framgår det dock i en relaterad faktaruta under rubriken "Så fick vi ut de sekretessbelagda uppgifterna" att socialbidrag inte inkluderas i underökningen. I stället fokuseras det på sjukpenning och sjukpensioner. Visst, jag kan gå med på att sjukpensionärer lever på bidrag för att klara sin försörjning, men sedan visar det sig att inkluderade också är sådana som uppbär någon form av bostadsbidrag eller underhållsbidrag. Jaha.... Så att erhålla bostadsbidrag innebär att man är beroende av bidrag för sin försörjning? Hm, den definitionen är jag inte säker på att jag skriver under på, då majoriteten av sveriges studenter erhåller bostadsbidrag, men väldigt sällan definieras som bidragsberoende.

Än värre är att gruppen ensamstående föräldrar alltså per definition är bidragsberoende! Underhållsbidrag får man som ensamstående förälder om inte den frånvarande föräldern betalar underhåll kontinuerligt. Detta kallades tidigare bidragsförskott och om den förälder som egentligen är bidragsskyldig har en inkomst fakuterar försäkringskassan beloppet till den samme.

Jag är ensamstående mamma och får varje mnad 1273 kronor i underhållsbidrag från försäkringskassan. Då barnets far inte har en särskilt hög inkomst betalar han ingeting för detta men den dag han skaffar ett arbete som ger inkonst kommer han alltså att tvingas betala försäkringskassan för det underhåll jag erhåller. Gör det mig "berioende av bidrag för min försörjning"? Ja uppenbarligen enligt Aftonbladets definition. Jag jobbar visserligen heltid och har vissa uppdrag vid sidan om detta men det spelar ingen rol. Jag är bidragsberoende! Tack Aftonbladet, det värmer!

Save the cheerleader...

Save the cheerleader... Save the world!

Ondskan finns i människorna.
Ondskan finns i det politiska systemet.
Människor handlar inte av ondska - utan av övertygelse.
W. Bush är inte en symbol för ondska.
Han handlar såsom han tror är det rätta.
Men handlingar kan vara onda även om en människa inte är ond.
Hoppas vår statsminister, vilket inte heller är en ond människa,  haft det trevligt tillsammans med president Bush. Omdömet "Man slås av Bushs kunskap" tyder ju på det!

btw: Danielsson ljög i KU sägs det. Hur kan man kalla det en nyhet?

Världens bästa land

Långt uppe i Europa ligger en liten tarm med nio miljoner invånare. Det här landet skiljer sig på ytan inte särskilt mycket från sina granländer, men gräver man lite märker man snabbt att dett aland är bäst i världen. på vaddå? På allt, eller i alla fall nästan allt.

Förra året vann det här lilla landet VM- och OS-guld i ishocket, vilket är en prestation inga andra någonsin tidigare lyckats med på ett och samma år. TYvärr råkade hockeylaget ut för lite otur i år och åkte ut i semifinalen mot Kanada. Osis, men laget är ändå världens bästa, egentligen!

Landets främsta exportvara, enligt en tidigare handelsminister, är musik. Det stämmer, för trots att landet är så litet har det världens främsta artister, vilket troligen beror på att det dessutom har världens bästa kommunala musikskola av tradition. Samma kväll som hockeylaget drabbades av otur drabbades tyvärr ett av landets främst rockband av något ännu värre: Det kalla kriget! Musikbandet, låt oss kalla det Noaks ark, skulle ställa upp i en internationell musiktävling och hemma i det lilla landet var de, liksom tidigare års artister, tippade som vinnare. Tyvärr visade det sig att övriga länder sände ut bidrag som var så dåliga att de fick sympatiröster från alla sina grannar och bandet hamnade sexa från slutet. Det spelade egentligen ingen roll för tävlingen i fråga var en "jävla dyngtävling som förlorat sin status helt nu".

Det finns inom sociologi ett begrepp som kallas "in- och utgrupper" vilket anspelar på det klassiska "vi och dom". För att vara en stark grupp måste man ha något som binder en samman och en stark yttre fiende. genom att vara bäst i världen på skola, välfärd, friidrott, musik, hockey, matlagning et.c. har vi lyckats skaffa en nationell identitet här i Sverige, trots att vi i grunden inte är ett speciellt nationalistiskt folk (vi har inte varit i krig på vansinnigt länge vilket annars är ett sätt att stärka en nationell mentalitet). Vad som i stället hänt i Sverige är att vi har blivit bäst i världen - på att vara bäst i världen. När vi sedan förlorar ett mästerskapp eller en tävling beror det inte på det faktum att vi inte är bra nog utan det beror på yttre faktorer.

Men frågan är: måste vi vara bäst?
(Ja, det är klart vi måste vara bäst, jag vet, men...)
Vi lever i ett land med fyra årstider och fantastiska årstidsväxlingar. (Vi är bäst i världen å att gnälla om och spekulera i väder tror jag också minsann) Vi har relativ jämställdhet och jämlikhet, även om det fortfarande finns mycket att göra. Vi har en välfärd som fortfarande är enorm trots moderata nedmonteringar. Vi har en fantastisk föräldraförsäkring och vi har en bra, och gratis, skola för våra barn. Vare sig de vinner eller inte har vi fantastiska idrottare på elitnivå och vi har varit relativt förskonade från dopingskandaler om man järmför med andra länder! Trots alla missar och allt arbete som återstår för att uppnå perfektion lever vi nog ta mig f-n i världens bästa land - oavsett om vi kommer sist i ESC eller hockeylandslaget inte ens går till slutspel!

Something's wrong with the world...

Balkong i söderläge. Jag går ut för att se hur det går för dillen jag planterat i en kruka och rädisorna, vars frön jag strött i en gammal öllåda. Man tager vad man haver...

Höjer jag blicken kan jag se det höga huset mitt emot. Jag tittar ner på marken under det. Där störtade en 16-årig flicka mot sin död för inte alltför länge sedan. Hedermord säger polisen nu öppet. Det har jag vetat länge. Men vilken heder får en far/bror/farbror att mörda en ung flicka? I min värld handlar heder om att "det ska vara häftigt att betala skatt" eller att hjälpa Agda 83 över vägen och minnas scouternas mantra "Alltid redo". (Jag var visserligen aldrig med i scouterna själv, men vår käre monark Karl har ju nyligen visat världen att han fortfarande kan det där, så då kan ju inte jag vara sämre.)

När ett så kallat hedersmord har skett diskuterar media flitigt "de stackars tjejerna som bara ville få vara sig själva och leva sina egna liv". Har varenda journalist glömt hur tonåren var? Inte fan gav man uttryck för någon personlighet. Tonåren handlar snarare om att anpassa sig och vara som alla andra. Antinegn tillhör man en subkultur och då är det viktigt att med attityd, språk och utseende på alla sätt markera att man är en i gruppen. Tillhör man ingen subgrupp handlar det ändå om att tydligt markera på precis samma sätt att man tillhör gruppen "vanliga tonåringar" och klär sig, sminkar sig och väljer musik därefter. Det värsta som kan hända är att sticka ut såvida inte subgruppens särskilda kännetecken är just att sticka ut, kanske genom en tuppkam, kanske genom jeans som hänger i knävecken.

Starkt konservativa, religiösa grupper eller familjer har också egna koder för vad som passar sig inom gruppen och vad som inte fungerar. detta gäller natudligtvis inte enbart inom islam, men då muslimer fått mest uppmärksamhet i samband med hedersproblematiken är det lättast att ta dem som exempel. I en konservativ muslimsk familj får flickor inte visa för mycket av kropp och hår. Att umgås med män som inte tillhör familjen är förbjudet, liksom flera fritidsaktiviteter som ateistiskt lutheranska familjer uppmanar döttrar att ägna sig åt.

Så för en tonårig tjej som tillhör båda dessa grupper handlar det om att göra ett val. Vilken grupp vill man tillhöra? Vilken grupp sätter starkast press och blir därmed viktigast att anpassa sig efter. Väljer man familjen får man problem i skolan och kan utsättas för påtryckningar, utstötning och annat som är katastrofalt för en 16-åring. Väljer man å andra sidan vännernas kultur kan man hamna i konflikt med familjen. Denna konflikt kan ibland gå så långt att någon skadas eller dödas, vilket vi alltså nu sett några exempel på i Sverige.

Tonåren är en tid för revolter. Vi är många "vanliga" svenskar som har gjort revolt, haft konflikter med familjerna, rymt hemifrån, lyssnat på svart musik och skrikit och smällt i dörrar. Men när dessa konflikter går längre - när de leder till den slutgiltiga handlingen - då handlar det om en krock som inte är naturlig.

Individer som begår denna form av brott är förkastliga. Jag kokar inombords vid tanken på hur människor kan välja att ta någons liv. När det dessutom handlar om en ung kvinna som skulle kunna ha levt i många år till blir jag vansinnig och vill skrika till världen att den ska spärra in de j-la svinen i en trång cell och slänga nykeln! Men så går det inte till i Sverige.... och dessutom är de ju själva offer och förstår inte och kultur och fel på integrationen och politiken och det är synd om sådana som upplevt krig och vi förstår inte och....

Ett brott är ett brott! Om systembolaget har öppet på lördagar och det leder till att fler män super och slår sina fruar är det inte samhällets fel. De är brottslingar och ska straffas! Om en far blir arg för att hans dotter sminkar sig och därigenom inte visar vördnad för familjens religion och kultur har han ingen rätt att mörda henne. Om en människa angriper barn och utnyttjar dem är han en brottsling oavsett hur jobbig hans/hennes barndom var! Determinismen existerar inte i människan. Vi gör alla våra egna val!

En annan som gjrot ett kontroversiellt val är Göran persson, som fått skriverier på grund av sitt val av framtida yrkesinriktning. varför är människor så upprörda? Har ni verkligen någonsin trott att Göran Persson har varit någon form av övertygad socialist? Så naiv kan väl ingen vara?

Jag ser med spänning att i veckan har kalla kriget återvänt. Äntligen har väst börjat märka hur öst röstar i Eurovision och själva börjat uppmana till röstbojkott och strategitelefonerande. berlingmuren står där än, Warzavapakten är lika dominerande som tidigare. Ikväll tror jag därför på Vitrysslan, Ukraina eller kanske någon gammal Jugoslavsk republik. Sedan går vi med i nato och låter Bofors börja tillverka kärnvapen i stället för bamse och Carl Gustav. Leve världsfreden....

Som sagt: There's something wrong with the world today
I don't know what it is
Something's wrong with our eyes.....

10 poäng till den som kan citatet


Knarkande politiker

Aftonbladet berättar att Fredrick Federley, en 29-årig riksdagsledamot för Centerpartiet har provat såväl kokain som hash. Att slå upp "skandalen" högst upp på tidningens nätupplaga är säkert bra för läsarsiffrorna, men i övrigt har jag bara ter frågor:
1) Hur många 29-åringar har aldrig testat någon illegal drog?
2) Hur definierar Aftonbladet toppolitiker? (Det är vad rubriken skanderar ut)
3) Varför fick vi inte höra någon klassisk kommentar a lá Clintons "Jag har testat hash, men jag drog inte halsbloss"?

Riksdagsen ska symbolisera folket och bland folket finns ungdomar som testat droger. (Hade inte till och med före detta justitiministern och rättsstatens avvecklare Bodström gjort detta i sin ungdom?) Jag trodde dock, i min naivitet, att det skulle krävas något mer än lite brass för att skapa rubriker för en riksdagsman, men ack så jag bedrog mig.

Ute regnar det men i nyhetsvärlden råder uppenbarligen torka.....

Lejonet lämnar zoo....

Att jobba åtta timmar framför datorn gör att suget efter att sitta vid datorn och skriva blogg efter arbetsdagens slut inte särskilt frestande, men efter att ha tagit "a day off" kan jag åter uppdatera er om mina funderingarm, attacker och vilda spekulationer kring den politiska cirkusen.

Detta har hänt: Borits Jeltsin avled. Samma dag meddelar Lasse Leijon - med orakade genitalier och utan minsta antydan till uppviosat språktest - att han ämnar lämna posten som ledare för det "vill vara blåa" partiet. Trots den interna kritik som följt honom länge inom partiet häpnar världen, då det endast någon dag tidigare meddelats i den seriösa, politiska tidskriften Aftonbladet att Lasse tryggt kan sitta kvar då han har stockholmsdistriktet bakom sig. Sambandet mellan den gamle ryske presidentens tragiska frånfälle och Lejonets avgång har dock ej påtalats av de eldande politiska skribenterna, men då en fjäril i Sahara skapar storm på röda torget (eller hur nu ordstävet lyder) måset det i filosofernas sinne finnas ett samband. Nog om detta!

Diskussionerna nu handlar främst om vem som kommer att efterträda Leijonet som ett av det svenska zooets huvudatraktioner. Ska det bli Björklund? Jag är beredd att sätta en slant på honom, om jag nu råkar ha några kronor över efterde vilda shoppingorgier jag tvingats till efter att ha läst de mest poppulära bloggarna i Sverige, vilka avhandlar nutidsmänniskans största dilemman. (Vad är rätt i vår och vad är helt ute). Intressant är att det inte verkar finnas några påbud i detta parti om att NÄSTA PARTILEDARE MÅSTE VARA EN KVINNA vilket det fanns i det röda partiet, vilket också helt nyligen tvingade sin ledare att avgå. (Ännu mer dansande på zoo, denna gång med en ko vid namn Doris, men det kanske är historia vid det här laget).

Kan frånvaron av krav på kvinnlig partiledare ha sitt ursprung i det mindre lyckade resultatet med den ulliga fjällräven som ledde partiet under några år i mitten av 90-talet? (Fem poäng till den som minns damens namn) eller har man helt gett upp försöket att vara världens mest jämställdhetsivrande propagandamaskin genom arvet efter velorWesterberg?  Kanske bör man legitimera ett patriarkat med en kvinnlig ledare på samma sätt som man legitimerar en usel integrationspolitik med en färgad minister? Att slå två flugor i en smäll är aldrig fel så given partiledare i ett framtida folkparti borde väl vara Nyamko Sabuni? Jag lägger min röst på denna dam, då det inte verkar särskilt troligt att Margot Wallström tackar ja till denna post då hon sa nej, nej, nej  till den lediga tjänsten med liknande arbetsuppgifter som utlystes i vintras på en likartad arbetsplats.

En liten brasklapp till Lejonets kritiker: Att folkpartiets siffror sjunkit beror inte på Lasse L. Att jämföra reslutatet vid det senaste valet med valet dessförinnan är orimligt. Jämför i stället med valet 1998 så är inte utvecklingen alls illa. Siffrorna 2002 berodde till stor del på det ontalade utspelet om språktest och att ha blivit av med missnöjesröster som säkert delvis senare kommit Sverigedemokraterna till del borde väl inte ses som  ett misslyckande utan snarare som ett bevis om att budskapet om att folkpartiet inte alls är ett rasistiskt parti har gått fram? Var glada över de trogna väljarna i stället för att försöka vinna jojo-röstarna! Dem kan ni aldrig lita på i längden!


RSS 2.0