Fundamentalisterna får svar på tal

Jag är väldigt sällan överens med KD:s partiledare Göran Hägglund , men i det han skriver på debattplats i dagens DN som svar till de fundamentalister som härom dagen hotade KD om förslaget om utökad rätt för utländska kvinnor att genomgå abort i Sverige känns vettigt. Visserligen är Hägglunds framtoning i debatten mild och eftertänksam och jag saknar en motattack, men det gäller att hålla i åtanke att den frireligiösa sektorn är en stor del av KD:s väljarunderlag.

En liten resumé om vad som sagts för den oinsatte: Den 25:e februari gick ett antal fundamentalister till attack mot KD på debattplats i DN. Man hotade med att dra tillbaka väljarstödet för Kristdemokraterna i samband med kommande val (främst 2010) om inte KD motarbetade förslaget om utländska kvinnor möjlighet att erhålla abort i Sverige efter graviditetsvecka 13. De hävdade att om kristna i Sverige inte röstade på KD, skulle partiet åka ur riksdagen och alliansen därigenom förlora sin majoritet. Ett renodlat hot på debattplats alltså. Tidigare har även konservativa representanter från KD uttryckt sitt missnöje med att KD står bakom förslaget. Nu säger alltså Göran Hägglund att han inte viker sig för kraven och att han trots angreppen väljer att fortsätta att stå bakom förslaget. Han skriver att: "Vi lyssnar gärna till engagerade gruppers företrädare i denna fråga. Men vi är förvånade över argument som framförs i form av hot." Hägglund fortsätter med att berätta lite om argumenten bakom förslaget och hänvisar till EU:s likabehandlingsprinciper avseende medborgare i unionen, men tar även upp känsliga ämnen såsom oönskade graviditeter.

Att försöka framställa hot mot politiker med avsikt att få dem att dra tillbaka förslag är något som motarbetas överallt, men ofta sammanknippas med högerextremister, kriminella mc-gäng och annat. Hoten från frikyrkorna är visserligen mer subtila och inte renodlat fysiska, men de bör ändå fördömas i lika stor utsträckning!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0