Be good for the goodness sake...

"Det finns inget gott - ondska är gott" påstås vara ett uttryck myntat av Anton Szandor LaVey, den avllidne grundaren till The new church of satan - en religiös rörelse präglad av egoism.

Men finns gott?

Jag har tidigare vidhålligt att ideologi har fått ersätta religionen för människan av idag - när vi lever i en tid då gud är död och det enda som kan tala om för oss vad som är gott och ont - sant och falskt är just ideologin. På 60-talet ropade Herbert Tingsten ut att "ideologierna är döda!" Är det så att den enda ideologi som verkligen lever kvar är den egoism som förespråkades av LaVey?

I de klassiska ideologierna såsom socialism/marxism, liberalism, anarkism och konservatism finns det inbakat en tro på människans godhet. kanske håller inte alla med mig då exempelvis konservatismen utgår ifrån starka ledare ("kungen") som styr över folket, skapar en armé för att skydda detta folk o.s.v. men förutsätter då inte denna ideologi mer än något annat ett gott styre? Goda människor som styr över goda underlydande. Många vänsterradikala, socialdemokrater och andra med en socialistisk grundideologi brukar ju anklaga liberalismen för att baseras på just egoismen, men det liberala samhället förutsätter mer än något annat en tro på människan som god och intelligent varelse, då den fria konkurrensen och det egna valet är några hörnstenar hos liberalismen. Tanken är att de människor som mot alla odds blir utslagna skall tas om hand av andra människor därför att det finns en inneboende godhet som gör att vi hjälper varann.

Men vad händer då nu? Är religoinen död och är ideologin död? Finns ändå tron på människans godhet kvar i ett samhälle präglat av Mammon? Är mäniskan till sin natur god? Finns det en anledning att vara God för godhetens egen skull? Finns det någon moral av naturen given - något rätt och något fel?

Vi har partier i riksdagen som inte längre präglas lika starkt av sina ursprungliga ideologier, men som ändå försöker göra vad de tror är det goda. Men goda gärningar kan skapa ont. Min son sa en gång när han var sju år i en diskussion "Man kan säga om George Bush som om Hitler - de har ju båda gjort det DE trott varit rätt". Kanske ska man inte jämföra Bush med Hitler men "Truly wonderful the mind of a child is" som master Yoda uttryckte det. Människan har inte längre några andra riktlinjer att gå efter annat än sitt eget samvete - det samvete vi fått genom socialisationen. Vi kan bara försöka vara goda och hoppas att eftervärldens dom inte kommer att vara alltför hård.

I en värld utan religion - utan ideologi - får vi lyssna på det våra förfäder lärt oss. Låt socialisationen fortgå och be good for the goodness sake så kanske vi lyckas rädda den här världen trots allt....Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0