Raindrops and roses...

Det har gått en tidan sedan senaste inlägget och redan det var nog typiskt för mitt allmänna politikerförakt. Det har varit skriverier fram och tillbaka om köpta examina, styrelseuppdrag som skulle avslutats men inte gjort det, nattliga manglingar om EU:s konstitution och Sahlins raketstart i alla opinionsundersökningar. *gäspar*

Mitt senaste blogginlägg handlade om hur "ungdomen nu för tiden" hanterar vårt vackra språk. (Vackert är subjektivt och jag erkänner gärna att jag inte känner någon objektivitet inför språket. Jag älskar svenskan!) Responsen på inlägget var fantastisk och jag inser att fler än jag har fått psykbryt över de/dem och särskrivnings problematiken. Och ja, det är möjligt att alla särskrivningar beror på influenser från engelskan, trots att även de har ett gäng sammansata ord. Men däremot kan väl för Guds skull ingen hävda att svårigheterna att särskilja de och dem kommer från engelskan? Jag har själv använt engelskans the/them som exempel för att förklara skillnaden på det svenska subjektet och objektet. Nej, här handlar det nog framförallt om nitiska lärare som likt ett mantra upprepat "Ni får inte skriva dom, ni måste skriva dem". Ungarna lär sig läxan, får mvg och kommer för alltid att ha lärarens röst klingande i sina fördärvade hjärnor "Inte dom, det heter dem....". Resultatet blir naturligtvis Om dem kommer hit ska vi ha fest o.d. (Tack förresten peter för ditt påpekande att det finns några riktigt duktiga översättare. Det stämmer naturligtvis, men de drunkar i flödet av de andra, sorry DEM andra på nysvenska). Jag har ännu en aspekt att lägga till diskussionen: Jag tror INTE att bristerna i det svenska språket som vi identifierat beror på invandring och flyktingar. Många med annan härkomst än svensk har måhända problem med vårt språk men det handlar snarare om uttal och meningsbyggnationer, inte om svårigheter att skilja mellan sbjekt och objekt, då skillnaden säkert finns på såväl serbiska, arabiska och persiska som på finska.


Ja, ni ser! Nu lyckades jag snöa in på språket igen, trots att jag egentligen vile berätta att jag för tillfället är trött på allt som har med parti- och rikspolitik att göra. Det är sommar och jag vill använda ett så litet antal hjärnceller som möjligt och koncentrera mig på smultron, sol och möjligheten att smita några minuter tidigare från jobbet. Men, no reason for worrying: Jag kommer säkert att bli riktigt upprörd/positivt överraskad elelr förbryllad snart igen och slänga ur mig något oövertänkt om politiker, politik, beslut eller händelser.

Join me and together we can rule the galaxy!

RSS 2.0