Generationen som misslyckats med allt

I december 2004 fick Pär Nuder kritik för att han likställde 40-talisterna med ett köttberg som skulle födas av 60-talisterna.

Mikael Wiehe fick en gång frågan: "Hur känns det att tillhöra en generation som har misslyckats med allt?". När Wieher i samband med ett TV-program redogjorde för frågan och sitt svar skrattade han lite och förklarade sedan att han inte alls anser/ansåg att 40-talisterna misslyckats med allt.

Och visst har han rätt. Vi som inte ens var födda 68 vet ändå allt om vänstervågen och strejker, demonstrationer, kårhusockupationer, barrikader, Vietnam, gröna vågen, bojkotter och batik. Vi ser på vår föräldrageneration och inser att vi inte har några revolutioner kvar att göra. De har redan gjort allt - och misslyckats... Och ändå har de ju lyckats!

40-talisterna har (vilket vi också vet) alltid lyckats sätta den politiska agendan. Från att de som ungsocialister tvingade fram studentfrågor på dagordningen på 60-talet, till 70- och 80-talets diskussioner om dagis och föräldradagar och fram till 90-talets pensionsomläggningar. De har alltså lyckats över förväntan. De har varit den viktiga generationen. De har brutit sig loss från föräldrarnas arbetarmentalitet och blivit lärare, läkare, offentliga direktörer, banknissar och politiker. De har pensionssparat, köpt bilar, sommarstugor, villor, båtar och gift sig och skilt sig och gift sig igen ocvh kanske passat på att skaffa en "sladdis". De ser med bävan ålderdomen framför sig och skriker nu högt om sådant som tidigare aldrig har intresserat dem: hur illa människor behandlas på vårdhem och servicehus.

Och här sitter alltså vi. Den förlorade generationen. Den generation som är den första i manaminne som kommer att få det sämre än våra föräldrar. Vi vill göra uppror och revolution men vi vet att det är 2000-tal nu och passé. Vi ser att det finns afa, attack, nsf, militanta veganer, nazister, islamister, feminister, aktivister.... men de är ju så få - en marginell företeelse av engagemang för och emot och vi ler lite överseende i vetskapen att de som aktiverar sig till höger kommer att växa upp till arbetslösa socialbidragstagare (liksom sina föräldrar), medan de som aktiverar sig till vänster troligen kommer att vara socionomer och ekonomer om ett par år.... 

40-talisterna suckar och ser med förfäran på "ungdomen", 60-talisterna tar med Reinfeldt i spetsen makten och vi 70-talister sover vidare mellan de senaste dokusåporna samtidigt som vi känner våra biologiska klockor rusa vidare och inser att det där med villa, volvo, vovve får vänta ett tag till.


Kommentarer
Postat av: papi

Aquina!
Du har existensiella problem i samband med din 30-årskris. Men du har tur. Jag beteendevetare och kan alltså lösa knutarna. 2010 bör du ha börjat marschen mot kvinnlig partiledare för att fyra är senare bli Sveriges moder Svea, vår första kvinnliga statsminister. Mållås, chockad otillräcklig kan du nu lugnt ge upp och bara vara mamma. Man behöver inte vara statsminister. Ta ett glas rött, det finns ingen 30-årskris. Sant. Hej/p

2007-01-17 @ 22:51:01
Postat av: Aquina

jag är på allt.... så länge jag INTE behöver sätta på mig gummistövlar!
btw: Jag ser ingen länk någonstans? Du måste ha missat det.

2007-01-18 @ 08:17:46
Postat av: Barnet

Va?? Är du trettio?? Trodde du inte blev äldre än 25. ;)

Förövrigt så håller jag med papi.. Du lär nog bli sveriges första kvinnliga stadsminister... Men ta några glas rött extra ;) det kan du behöva :P

2007-01-19 @ 16:18:40
Postat av: Peter

Förbaskat bra skrivet! Ville bara säga det.

2007-01-22 @ 11:07:05
URL: http://peterandersson.blogg.se
Postat av: Christoffer Andersson

Sant och vackert skrivet.

2007-01-31 @ 13:08:09
URL: http://blogg.aftonbladet.se/455

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0