Låt oss prata yttrandefrihet

Okej, nu har vi pratat demokrati ett tag.
Låt oss bryta ner den i några beståndsdelar.
I bloggen Vad är egentligen demokrati? sammanfattade jag de sju institutioner som enligt Dahl ska finnas för att ett samhälle ska anses demokratiskt. Första punkten var "alda ledare" och vi kan ju konstatera att detta faller direkt i Sverige, då vi inte väljer våra ledare (statsminister och regering) men att vi indirekt väljer dem då vi röstar på representanter för ett parti som i sin tur väljer sin ledaer som om han får förtroendet vav våra valda ledamöter att bli statsminister sedan skapar en regering. Så ok.... Vi ger oss själva minst ett halvt poäng när det gäller det!

Det förekommer flera andra punkter men den mest intressanta är, i mina ögon, yttrandefriheten. I vår konstitution (grundlag) har yttrandefriheten ett eget avsnitt. Tyvärr handlar det här nästan enbart om den mediala yttrandefriheten, vilket också kompletteras med den mer specifika tryckfrihetsförordningen. Visst, det är fantastiskt att man fritt frå uttrycka sig i media så länge man har utgivarbevis. Det är trevligt att staten på förhand inte får censurera upplagor, trots att artiklar i tidningar senare kan bli dömda för sitt innehåll.

Men hur står det till med den mer folkliga aspekten av yttrandefriheten?
Får vem som helst säga vad som helst på låt oss säga en fest?
Eller handlar v¨år svenska ytttrandefrihet enbart om "möjligheten att kunna puiblicera vad som helst om man har ett utgivarbevis utan att censureras på förhand, men med möjlighet att dömas för yttrandet i efterhand?". Visst, vi får säga mycket här i Sverige. Jag kan tala om att statsministern är ful och flintis och att alla som röstat på honom är inkompetenta idioter. Ingen kommer att fängsla mig för detta yttrande, vilket skulle kunna vara fallet i andra länder. Men var går gränsen? Är censur och lagstiftning mot vissa uttalanden rätt? Lagen om hets mot folkgrupp finns till för att skydda minoritetsgrupper (Ja, rättspraxis visar att den ej är tillämpbar när yttranden riktats mot majoritetsgrupper) och den slår främst mot dessa "ruskiga nazister" som Christoffer kallade Dan i en kommentar. Övriga inskränkningar kan gälla rikets säkerhet och förtal. Hur mycket får en demokrati inskränka yttrandefriheten utan att inskränka demokratin?

Nu är det er tur: Shoot!

edt: Dags att pinga bloggkartan karlstad också :)

Kommentarer
Postat av: Axel Nordin

"Ja, rättspraxis visar att den ej är tillämpbar när yttranden riktats mot majoritetsgrupper"

Nåja, det är ju tyngre än rättspraxis, den står väll uttryckligen i förarbetena till HMF att Svenskar inte är att ses som folkgrupp.

Sen skulle jag vilja påstå att det här med att lagen skulle skydda minoriteter är en efterhandskonstruktion. HMFs föregångare kallades "lex Åberg" efter en man som producerade antisemitiska skrifter och flygblad i Svergie för spridning över europa ett par år efter andra världskriget. Då var det inte tal i debatten om att skydda någon minoritet utan lagen motiverades med att Sverige (läs: Svenska toppolitiker och diplomater) fick skämmas utomlands för att vara avsändare till proppganda som i störe delen av europa redan var olaglig.

2007-02-02 @ 03:08:29
URL: http://opium.motpol.nu
Postat av: Christoffer Andersson

Min bestämda åsikt är att yttrandefriheten inte får inskränkas på något vis. Varken med hänvisning till HMF, till förtal eller rikets säkerhet. När vi väl har börjat inskränka den så är det tal om definitioner om vad som ingår i dessa inskränkningar, och dessa definitioner kommer anpassas till sin tid, vad som anses allt för kontroversiellt att tycka. Idag är det nazism och homofobi vi inte får ägna oss åt, men imorgon kanske det är liberalism/socialism som är hemskt och farligt?

Någon moderat la för några år sedan en motion om att man skulle infoga klasshat i HMF. Att man inte skulle få hetsa mot rika människor helt enkelt.

Vill citera Salman Rushdie i denna frågan:

"Vad är yttrandefrihet? Utan friheten att förolämpa, upphör den att existera."

2007-02-04 @ 08:42:25
URL: http://blogg.aftonbladet.se/455

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0