Apropå avlyssning

Lagrådet säger "ja".
George Orwell jublar.

Det handlar om att regeringen vill ge försvarets radioanstalt möjlighet att avlyssna Svenska medborgares telefon- och mailtrafik till och från utlandet.

Okej, om vi helt bortser från den grundlagsstadgade brevhemligheten och våra grundläggande mänskliga rättigheter, rättssäkerhet och annat "trams" finns det några aspketer att fundera på:

1) Svenska medborgare alltså? Hur kan den som avlyssnar vara säker på att personen som skickat/mottagit mail eller pratar i telefon faktiskt är en svensk medborgare? IP-adresser är inte kopplade till medborgarskap och även om så vore är det inte svårt för mig att låna ut min dator till en v'än från norge, Turkiet eller Pakistan om de råkar befinna sig i närheten.

2) Visst låter det vackert  med att "Enligt avlyssningsförslaget ska Försvarets radioanstalt (FRA) i princip kunna övervaka all datatrafik och alla mobilsamtal till och från utlandet" . Då kan de ju inte övervaka mina mail till kompisar i Grums, Stockholm och Piteå. Eller?
Tyvärr använder jag mig regelbundet av mailservrar som inte är svenska, såsom hotmail, vilket också mina vänner gör. Och alla med någon som helst kännedom om internet vet att informationen inte visar pass och visum när det når landets gränser utan flödar fritt fram och tillbaka med hjälp av olika servrar som står utspridda lite här och var. Så, trots att mailen är från svensk till svensk inom landets gränser betyder kan den mycket väl färdas utanför Sverige utan att varken jag eller han/hon är medveten om det.. INTERNET KÄNNER INGA GRÄNSER!

Så, var hamnar vi nu?
Jo, rent praktiskt ges möjlighet för avslyssning av vem som helst. Vi vet inte var överskottsinformation hamnar. Vi vet inte om vi är avslyssnade eller sniffade.  Men det viktigaste är detta evigt återkommande brott mot den personliga intergriteten som Bodström så effektivt påbörjade och som den borgerliga regeringen är så ivriga att fullfölja. Grattis,, ännu ett steg är taget mot det totala övervakningssamhället.Kommentarer
Postat av: Axel Nordin

Det här käns lite som integritetsnoja med klassiska liberala skygglappar. Räddslan för att hotet alltid kommer från staten. För ett antal år sedan kom de trådlösa telefonerna. Medans folk som vanligt satt och ojade sig över hur läskigt det var att polisen fick göra telefonkontroll lite hur som helst satt vi med radioscanners och lyssnade på granskapets telefonsamtal. De flesta samtal var förstås oskyldiga men tex socialassistenter satt ibland och diskuterade sina "fall".

Allt som skickas påä nätet läses av alla och envar. De flesta av dessa bryr sig inte det minsta om vad lagen säger om avlyssning. Vill man hålla sin mail eller telefon trafik privat får man ta till tekniska lösningar.

2007-02-10 @ 00:50:03
URL: http://opium.motpol.nu
Postat av: Rickard Ö.

jag tycker det är skandal att avlyssningsförslaget gick igenom.

man kan ju undra vad detta kan leda till. är syftet att ringa in grovt kriminella nätverks olagliga verksamhet, så kan jag tycka att det är helt okej att övervaka... men att säkerställa integriteten tror jag är mycket svårt. det har ju i ett antal år påståtts att USA bedriver övervakningsverksamhet i samarbete med några andra länder. denna organisation kallas i folkmun för echelon och använder sig av nyckelord när den scannar av internet. nu är det givetvis så att regeringen i USA dementerar alla uppgifter att det förekommer sådan slumpvis avlyssning.

hur kan man sålla bland x antal miljoner mejl och telefonsamtal? och som du så viktigt påpekar: det finns en praktisk detalj... hur ska man veta nationaliteten på den som surfar?

cynisk som jag ibland är, så tror jag att sverige har fått påtryckningar från stormakten i väster... men det är bara min egen personliga tro...

det kommer nog i framtiden bli som på 80-talet, då var och varannan datanörd var på "copy-partyn", för inte vill vi kryptera all information som skickas? (med rätt nycklar kan man ju ändå läsa de mejl som skickas)

tack för ordet!

2007-02-12 @ 10:10:20
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Jocke M

Ni verkar ha förbisett en sak i det här, FRA har idag som uppgift att avlyssna utländsk signaltrafik(lagligt i sverige). Förslaget gör det lagligt för dem att också avlyssna svensk trafik, något som är olagligt idag. Så nationaliteten på den som skickar blir egalt, så länge trafiken passerar "gränsen".

2007-02-12 @ 12:25:42
Postat av: Rickard Ö.

jocke m:

är det bara militär trafik eller är det även civil trafik som avlyssnas i dagens sverige? för vilka ändamål avlyssnas det?

2007-02-12 @ 12:38:48
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Malin

Hey Sweetie!
En hälsning från tuffa oxen. hehe
Lever du rövare på avdelningen nu eller är dom tillbaka från sin resa, Fries & Co?

2007-02-13 @ 10:21:41
URL: http://maitreya.blogg.se
Postat av: jocke m

Det är både och, främst militär naturligtvis.
Den civila trafik som avlyssnas är i första hand riktad mot "Främmande Stat" ambassader o.dyl.
Orsaken till detta torde vara att det ej varit tillåtet för FRA att avlyssna "Svensk" trafik, man har ej kunnat garantera att det är utlänningar man avlyssnat. Detta hindret ser ju ut att försvinna med den nya lagen.

2007-02-14 @ 19:37:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0