Om antalet universitet

Att läsa interpellationsdebatter från riksdagens kammare kring ämnen man har intersse för kan vara riktigt roligt. Som en liten groda i en i en av pålöarna som bildar den akademiska ankdammen har jag följt vissa diskussioner och beslut sedan den borgerliga regeringen tillträdde, vilket min blogg kanske visat.

Igår svarade Lasse Lejon på en fråga från Berit Högman angående nye hsv-bossens utspel om antalet universitet i Sverige, vilket följdes av en debatt, vilken jag nu sitter och skmmar igenom. Debatten i fulltext kan hittas på http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2006/07:134#{D7DD658D-437C-4154-BE53-BC06752C2EF3}

Förmodligen hittar man några intressanta grodor som pekar på hur oinsatta vissa av våra folkvalda är när de debatterar sådant de egentligen inte har några kunskaper om. Men politik är att vilja och man vet inte alltid vad man vill.

Det är synd om människorna...

Det är synd om mig.
Det är synd om dig.
Det är synd om oss alla.
Vilken drivkraft skulle annars finnas för vår utveckling?
Är allt bra strävar vi inte efter att det ska bli bättre.

Sedan kommer klimathotet och slår oss i huvudet.
Vår strävan efter att få det bättre har förstört vår planet.
När isarna smälter blir det riktigt synd om oss, påstår de som vet.

Varför namnbyte?

Jag älskar att gnälla, klaga, skrika, protestera, attackera och sätta mig på tvären.
I en värld där alla anpassar sig och inte protesterar utan är nöjhda med tingens varande kommer ingen utveckling någonsin att ske. Missnöjet föder förändringar, kanske inte till det bättre, men å andra sidan inte alltid till det sämre.

Jag har ägnat en tid åt att attackera, diskutera och analysera politik, politiska beslut och politiker. Även politisk teori har fått sig en känga liksom den politiska allmänheten. Jag kommer inte att sluta med detta, men däremot blir det ibland lite krystat att försöka formulera attackerna så att de länkas till politik, därför väljer jag att framöver gnälla över allt jag vill utan att tvingas hitta krystade politiska länkar, där de kanske inte alltid finns på ett uppenbart sätt.

Varför sitter jag nu här och gnäller över sådant som kanske inte direkt berör mig?
Som person älskar jag att störa mig på saker och finna fel. Jag ifrågasätter ständigt rådande ordningar ch andras åsikter - ibland trots att jag själv håller med. Det hade varit betydligt enklare at bara engagera sig i den egna bubblan: Gnälla över långa köer på konsum, sniglarna bakom ratten på vägen, jobbiga ungar eller chefen som vägrar höja lönen.

Om alla tänkte så och bara engagerade sig i den egna ankdammen skulle världen säkert vara en bättre plats, eller?

Det är lätt att tro att stora konflikter skulle upphöra. Om israeler och plestinier bara såg tilol sitt eget hus skulle de sluta spränga varann i luften, kasta gatstenar och skjuta. Om Bush skulle se till sin egen familj skulle han sluta attackera länder "långt borta" och i stället kanske förmana sina döttrar att strunta i den där sista groggen på kvällen...

Men nej, så enkelt är det inte. Det finns nämligen en viktig sak som skiljer människan från djuren: Vår förmåga att tänka oss något som inte är. Vi kan alltså tänka oss och jobba för en förändring. Vi kan finna lösningar, vara förbannade å saker på andra sidan klotet, vilja förändra, diskutera och analysera sådant som inte är direkt relaterade till våra dagliga liv. Upphör vi med detta och slutar engagera oss utanför det egna hemmet blir vi inget annat än just djur. För om vi vanliga människor slutar engagera och kriitisera lämnar vi i stället spelfältet helt öppet för de andra. De som drömmer om makt och världsherravälde. De som tror att deras ideologi eller religion år den rätta och vill tvinga på andra människor sin tro.

En människa kan inte förändra eller påverka världen (om han inte råkar heta Usama eller Jesus) men en människa kan påverka sina närmaste, skapa debatt och diskussion och kanske, kanske driva fram en liten förändring...

Japp, som ni ser kom jag in på religion och religionens möjligheter. Jesus och Usama är i mångas ögon en befängd jämförelse (gott mot ont, right?). Men är jämförelsen verkligen felaktig.

Religion är till sin natur god, men dess verkningar är av naturen onda.
Jesus gav upphov till korståg och kolonisation. USama förespråkar någon form av Islam som aldrig existerat men som bidrar til "martyrdöd" och utplåning av tusentals människor. (De så kallade martyrerna i Iran dog i hundratusentals. De flesta var bara barn.)

Trots detta är varken Jahve eller Allah de vrsta gudarna. Ingen av dem påverkar våra liv lika mycket som den store Guden. Hans namn är Mamon och han är den Gud som en dag kommer att utplåna och förstöra vår planet. Ondskan i en liten ask. Ta två betala för en!

Och nu då?

Japp, nu är det dags.
Sommarlovet är snart slut för oss alla skolbarn.
Politikerna börjar titta på tidtabellerna för att se när det ärmöjligt att kunna hoppa på sj:s eminenta tåg X2000 til Stockholm. (Vip-kort guld ger automatisk förstaklassbiljett, så man slipper beblanda sig med packet).

Vad har då hänt under sommaren?
1) Noll dagars sjukskrivning för utbädnhet har debatterats, då socialstyrelsen kom med nya riktlinjer som de senare drog tillbaka. Gör jag mig ovän med hela världen om jag säger att jag i vissa fall håller med? Sjukskrivningar är ingen mänsklig rättighet, utan ska behandlas som en eventuell möjlighet om man är S-J-U-K. Det finns fortfarande människor som lyckas bli sjukskrivna trots att de faktiskt enbart vill profitera på skattebetalarnas. Däremot är det fel att begränsa sjukskrivningar när det gäller fysiska sjukdomar såsom föreslagna blindtarmsinflammationer och cancer. (Den delen av förslaget blev aldrig omskrivet. Det är alltså viktigare att värna människor som är sönderstressade än sådana som riskerar att dö av en fysisk åkomma).

2) Plocka bort majoriteten av universiteten och slå ihop dem till endast fem stycken. Det blev debatt i den akademiska ankdammen men vilka övriga bryr sig? Och.... r det någon som tror att det skulle innebära värdiga konkurrenter till harvard och Oxford?

3) Klimathotet , den globala upvärmningen, hålet i ozoner och alla utsläpp har gjort att det har regnat på oss i sommar. Stackars oss. Visst är det underbart med paradigmer? (Ni som inte vet vad det betyder kan googla)


Låter jag cynisk, ironisk, bitter?
Det går över.

Rädda Roger

Bli vegetarian/vegan.
Visst känns det lite i klass med "Jag äter inte mina vänner"?

Ta ställning, ät en morot!

RSS 2.0