Att plocka bort fastighetsskatten - gott eller ont?

Är det rätt att slopa fastighetsskatten till förmån för en kommunal avgift om maximalt 4500 kronor/år.
Svar nej: Det gynnar de rikaste, med de största och häftigaste kåkarna.
Svar ja: Det gynnar de fattiga pensionärerna som vill bo kvar i sina hus de haft sedan Kartago förstördes, men som råkar ligga nära havet.

Politik är sällan svart och vitt. Politik är att vilja. Och ingen politiker är född ond, men de kan tillämpa former och fatta beslut som är lätta att vinkla åt ett håll där de utpekas som skurkar.

Völj själva vilket svar du anser vara det rätta!

Kommentarer
Postat av: Rickard Ö.

cynisk som jag är måste jag yppa en sak:

det gynnar även de höginkomsttagande 40-talisterna med välbeställda arbeten och tjusiga stockholmsvillor och som snart kommer att gå i pension.

om jag och min sambo har tur så kommer vi kunna sänka månadskostnaden med kanske 50 kronor i månaden vid nästa hyresförhandling p g a att skatten slopas... föga tröst, känns det som.

2007-04-05 @ 10:42:40
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Aquina

Hej Rickard. jag tror att gruppen du nämnde kan inkluderas i min första kategori, dvs "de rika". Visserligen kanske de kan ses som högre medelklassen, men i min verklighet är de rika...
Fast med tanke på att slopandet av skatten främst finansieras genom nedskärning av skattelättnaden för privat pensionssparande tycker jag att det är ungefär samma grupp som får betala, för hur många av oss har tidigare haft råd att lägga undan tiotusentals kronor om året i en privat pensionsförsäkring?

2007-04-05 @ 11:34:13
Postat av: Rickard Ö.

allt är ju relativt.
om man har en villa taxerad till två miljoner så betalar man i dagsläget normalt 1% i fastighetsskatt dvs 20 000 kronor om året. på det nya förslaget skulle man alltså inte behöva betala mer än max 5000 kronor/år. då blir det 15 000 kronor i skattelättnader. jag funderar på hur många i samma kategori som verkligen kommer betala 15 000 kronor i skatt per år i privata pensionsförsäkringar? troligtvis samma kategori som kommer att få slopad förmögenhetsskatt....

i övrigt skulle jag gissa på att de stora vinnarna är danderydsborna, som nu betalar ca 19 000 kronor per fastighetsbetalande person. dessa tjänar också i snitt 410 000 kronor om året. i landet i övrigt ligger nettoinkomsten från förra deklarationen på ca 180 000 kronor per år.

jag är med och betalar för kalaset, då dessa pengar tas från statsbudgeten. pengarna hade kunnat gå till något bättre syfte... eller?

ett mer rättvist förslag hade varit att höja grundavdraget för inkomst - speciellt trevligt hade det varit för extraknäckande studenter.

2007-04-05 @ 16:29:27
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Anonym

förlåt. upptäckte att det skulle stå bruttoinkomst, inte nettoinkomst i mitt förra meddelande...

2007-04-08 @ 22:17:15
Postat av: Aquina

Grundavdrag för inkomst och inte bara arbete, syftar du på nu eller? (Det där arbetsavdraget som skulle ge 1000 kronor extra i fickan efter skatt är ju inte riktigt samma sak). Ett höjt grundavdrag skulle ju även komma pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa till del, så länge man har beskattningsbar inkomst...

När det gäller fastighetsskatten är ju detta annars en av de från statens sida smartaste beskattningarna, då fastigheter inte flyttar utomlands. Jämför t.ex. med England där just fastighet är den huvudsakliga skattekällan från privatpersoner.

2007-04-11 @ 13:34:37
Postat av: Rickard Ö.

japp. grundavdrag för inkomst. inte bara grundavdrag för förvärvsinkomst (lön).

du har en point med att det är en smart beskattning. jag visste inte att fastighetsskatten var den huvudsakliga skattekällan i storbrittanien. lägger detta på minnet och hoppas på ett bättre liv efter det svenska valet 2010. tills dess kommer säkerligen en stor del av sveriges befolkning sätta morgonkaffet i halsen när de öppnar morgontidningen... detta trots att en hel del skattelättnader utlovades av den borgerliga alliansen redan innan valet.

2007-04-11 @ 17:39:28
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Aquina

Människor kommer av någon outgrundlig anledning aldrig sluta tro på blå dunster i valrörelser. Valfläsk känner alla till men ingen verkar förstå att det är sådant som händer just då och just där.
De enda löften ingen verkade ta på allvar var pratet om att försämra a-kassan, vilket alliansen inte hymlade med.

2007-04-12 @ 09:07:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0