Alla dessa hedersmord....

Ofta är Jan Guillou helt ute och cyklar när han debatterar, men denna gång har han väckt några tankar hos mig när han i Aftonbladet hävdar att det finns stora fel i debatten kring hedersmord. Han skriver att " Rent faktiskt förhåller det sig på följande sätt. Under lite mer än en tioårsperiod har vi haft fyra kända fall av hedersmord i landet, det senaste förra året på en man. Under samma period har ungefär 400 kvinnor mördats i Sverige på det gamla hederliga svenska sättet, fyllebråk och svartsjukemord."

Vi hederliga, helylleSvenssons och präktiga svenskar ser "de där hemska hederskulturerna" där man mördar sina döttrar för att hon kastat slöjan och kanske till och med sminkat sig, medan hedersbegreppet skulle kunna vidgas betydligt mer än så. I en tidigare blogg skrev jag om problematiken med hedersvåld bland korrekta svenskar som råkat få en homosexuell i familjen ch Guillou pekar mycket riktigt på att det inte alls är ovanligt att svenska kvinnor blir spöade och kanske till och med mördade "på fyllan" av sina ickemuslimska, ickekurdiska män. Men är detta hedersmord och hedersvåld? Nej, som feminist definierar man det som ett symptom på de patriarkala strukturerna, som nykterist som ett symptom på tillgängligheten på alkohol och som svensk snackar man helt enkelt om att "vissa rötägg finns det ju alltid".

Herr Guillous diskussion på aftonbladet utgår ifrån att all fokus på hedersmord hjälper partier som Sverigedemokraterna på traven, men ska man i stället politisera det kan man ifrågasätta om det verkligen är rätt att 180 miljoner kronor ur statskassan verkligen går till att förebygga en sådan marginell företeelse. En skattepott som de socialliberala inslagen i regeringen vill öka på ytterligare!

Existerar hedersproblematiken?
ja, naturligtvis existerar den, såväl när det gäller de som uppmärksamast ("muslimer") som bland svenskar.  Förebyggamnde åtgärder bör i så fall riktas mot alla kulturer där hedersproblematik föreligger, men vad politiker, tyckare och förståsigpåare verkar ha bortsett från är socialisationens vikt och det faktum att 180 miljoner aldrig räcker för att förändra människors attityder. Det handlar om samhällsklimat, uppfostran, miljön man lever i. Inga kampanjer och diskussioner kan förändra människors grundinställning på ett par år. Föränding sker långsamt, en gernation i taget. Men visst, om några kronor av min skatt kan rädda liv är jag gärna beredd att låta dem göra det. men räddar de liv eller går de bara till "ideella" föreningar utan möjlighet att påverka någonting?

Människan må i grunden vara god, men hot, våld, mord och misshandel kommer aldirg att försvinna oavsett om vi väljer att kalla det fyllebråk, hedersvåld eller något annat. Jag är ledsen - men sådan är verkligheten! För den som vil påverka gäller det att börja hos sig själv. ge dina barn lite kärlek, säg ett vänligt ord till din granne, stötta vännera som behöver dig, hindra din fulla kompis från att ge sig ut på stan när han i ilskan vill få utlopp för sin frustration! Det hjälper längre än storstilade politiska ambitioner!

Visst, jag vet att jag låter flummig, men har jag fel?

Kommentarer
Postat av: papi

Jag ser inte att du nämner de fall muslimska kvinnor/flickor tvingas till självmord.
Dessutom är det väl så att enligt jan existerar inte ens morden i respektive flickas hemland.

Många flickor som tvingas resa hem blir bortgifta eller försvinner.

2007-04-01 @ 17:09:49
Postat av: Aquina

Enligt Jan existerar mycket som vi andra inte kan se (den illegala piratkopieringen av hans böcker t.ex.) så det är mycket möjligt att sådant vi andra tror existerar faktiskt inte alls finns. Filosofin har plötsligt fått en ny dimension.

2007-04-11 @ 13:35:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0