Sverigedemokrater som Vågmästare

Värmlänning som jag är kan jag inte låta bli att intresseras och fascineras av tanken på att Sverigedemokraterna nu fått vågmästarroll i minst två kommuner. Igår stod det klart att SD trots allt fick ett mandat i Hammarö kommun och därigenom blev det jämnt mellan blocken s+V och alliansen+MP (som tydligen av tradition tillhör borgarna i den aktuella kommunen). Sedan tidigare har de haft två mandat i Kil och i övrigt är blocken lika stora även här. Insideinformation från Moderaternas led talar om att de är övertygade om att sossarna kommer att välja att samarbeta med SD därför att "de till varje pris vill ha makten oavsett vilka de tvingas samarbeta med". Jag kan tänka mig att det är ungefär så socialdemokrater och vänsterpartister resonerar om Moderaterna också i den aktuella kommunen.

Hur kommer nu Sverigedemokraterna att agera i de kommuner man blivit oerhört starka genm sin vågmästarroll? Det är svårt att svara på då erfarenheter från tidigare mandatperioder visat på att de inte alls varit särskilt aktiva i de kommuner mandat har funnits under tidigare perioder. I en intervju igår i Värmlands folkblad berättade Hammarös invalde SD-politiker att han alltid tidigare har varit socialdemokrat och att det därför känns närmast till hands att vända sig åt vänster för samarbete, men att han kommer att konstituera partiprogram och sympatisörer inför voteringar i varje enskild fråga. (Fast jag kan medge att hans språk var något mer folkligt). Det ska bli intressant att se vad detta innebär. Missgynnespartier har ofta en möjlighet att skapa lite turbulens, titta bara på Ny demokrati:s riksdagsår. Det är svårt att veta exakt var de står när de blir invalda men så småningom börjar deras politik smälta samman med endera blocket. Förhoppningsvis handlar det då om det block deras väljare skulle ha sympatiserat med om de inte fanns, annars kanske olika ställningstaganden i allt som inte rör den aktuella missgynnesfrågan snarare kan ses som ett svek mot den egna väljarkåren.

Jag tänker bänka mig på första parkett (vid datorn) och följa framtiden med stort intresse. Förhoppningsvis innebär valresultatet att vissa infekterade frågor kommer upp på den politiska agendan och tas på allvar även bland de övriga partierna. Missnöjet som SD är ett uttryck för har naturligtvis en förankring i verkligheten och hade man tidigare motverkat segregationen och aktivt arbetat med lösningar på de problem som finns hade det aldrig funnits utrymme för ett parti som Sverigedemokraterna.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0