Självmord arbetslöshet och narkomani

I augusti 2005 diskuterade Svenska Dagbladet självmordsstatistik som visade att såväl kvinnor som män främst begår självmord på måndagar, vilket baseras på statistik från 35.000 självmord mellan 1993 och 2002. Räddningsverket har presenterat en rapport om att det i Sverige varje år begås ungefär 1200 självmord som "2001 kostade samhället 5,5 miljarder kronor bland annat i form av medicinska resurser och produktionsbortfall".

Jag minns Göran Perssons löfte om att halvera arbetslösheten före 2000. Vid tidpunkten var den öppna arbetslösheten 8 % vilket innebar att ett mål skapades om en arbetslöshet på 4 %. Att persson nådde målet hör inte egentligen hit då det mest handlade om att bluffa med siffrorna och att sätta människorna i åtgärder. Samma sak pågår än och hundratusentals människor sitter i meningslösa åtgärder eller studerar på komvux eller universitet trots att de egentligen vill arbeta.

Med hjälp av Statens folkhälsoinstitut presenteras tjusiga grafer över narkotikaerfarenhet bland befolkningen och narkotikarelaterad dödlighet i Sverige. Där kan vi se att det år 2000 var närmare 200 människor som dog av knark, men att siffran sjunkit något sedan dess. Äntligen kan vi i Sverige luta oss tillbaka och inse att vi har varit duktiga nu igen. År 2003 var det ju endast strax över 150 personer som dog narkotikadöden.

Men snälla staten, myndigheter och fina tidningar! Det handlar inte om siffror. Det handlar inte om pengar. Det handlar om människor. Varje narkoman är ett tecken på att något är fel. Varje arbetslös människa är ett sorgligt levnadsöde. Och varje människa som väljer att ta sitt liv är en förlust, inte bara för anhöriga och vänner utan för hela samhället. Så länge någon människa är arbetslös, knarkar eller försöker (och lyckas) begå självmord så har regeringen, kommunen, staten, partierna, samhället misslyckats! Narkotika och självmord leder kanske till ekomoiska förluster, men ingen kurva kan förklara sorgen, smärtan, hjälplösheten hos de riktiga människor, oss. Vi vill inte vara siffror, vi vill vara människor. Vi vill tas på allvar och inte bara bli en del av statistiken. Se varje människa som en unik individ, som visserligen kan tillhöra en grupp men vars öde är unikt. Politiker: nöj er inte med en procentuell sänkning av arbetslösheten. Nöj er inte med att färre människor begår självmord (särskilt då ungdomssjälvmorden stadigt har ökat). Nöj er inte med att jaga knarkare och göra stora narkotikatillslag. Inse i stället att människor inte är siffror som möjligen kan vara potentiella väljare vart fjärde år. Vi, människorna, finns här hela tiden!

Denna blogg är tillägnad Tusse, som slapp uppleva alliansens seger i valet.

Kommentarer
Postat av: SpyBar

Alltså det här var riktigt intressant. Man begår självmord på måndagar av olika anledningar antagligen. Man vill inte gå till jobbet, man har inget jobb att gå till eller så blir man rejält mobbad i skolan eller på arbetsplatsen...

Du har definitivt fattat läget gällandet bristerna i samhällets förbannade jävla usla obefintliga livskvalitéspolitik. Få människor att må bra, eller åtminstone må mindre dååligt, är prio ett...

Det blir uppgradering i sekten till Biträdande Profet. Kometkarriär.

Ismaskin? En som gör isbitar till drinkarna eller en som skrapar is i ishockeyhallar? Det är fullt med iskalla killar i Djurgår´n som tuggar Färjestadsspelare till frukost. Jag föreslår att ismaskinen ställs i FBK:s omklädningsrum så de kan fylla kylpåsarna efter de smärtsamma matcherna mot HÄRLIGA DJURGÅR´N!!!

2006-09-29 @ 14:24:08
URL: http://spybar.webblogg.se
Postat av: Jojjo

Det där berörde verkligen. När jag ser en uteliggare eller knarkare på stan, gör det ont i mig. Jag vill veta vad som ligger bakom, vem personen bakom "fasaden" är... Hur hamnade de där och skulle de kunna komma tillbaks till ett normalt liv om de fick rätt stöd av samhället? Att läsa om människor, och särskilt barn och ungdomar, som tar livet av sig skär i mig. Vad är så hemskt att man vill avsluta sitt liv? Vilka saker de måste ha gått igenom! Min mormor tog livet av sig - hon var manodepressiv och efter många försök lyckades hon, under en vistelse på psykiatriska kliniken... Hemskt att det ska få hända - jag hade velat lära känna henne.

Var det självmord som drabbade Tusse?

För övrigt håller jag absolut med dig om det du skrev som kommentar i min blogg - att det är superjobbigt att alltid behöva förklara varför man inte dricker, att folk tror man är gravid och säger "Men kom igeeeeeen då, klart du ska ha en drink/öl/vin". Låt mig bestämma över min egen kropp, tackar!

2006-09-29 @ 21:54:36
URL: http://jujubeads.blogg.se
Postat av: Jojjo

PS. Hoppas det är ok att jag läknar till din blogg från min!! DS

2006-09-29 @ 21:58:15
URL: http://jujubeads.blogg.se
Postat av: Papi

Att många begår självmord söndag natt och måndag beror på att många är bakfulla och känner ångesten.

Att titta på en uteliggare och vilja veta vad han tänker på, så är det enklaste att gå fram och prata med personen. Hur många gör det. Eller ger en tjuga till öl om han ber om det?

2006-09-29 @ 22:20:39
URL: http://yttrandefrihet.webblogg.se
Postat av: SpyBar

Exakt. Prata med uteliggaren. Han är människa. Behöver han en slant till bärs så ge honom det.. om du ändå skulle gett honom till mjölk...

2006-09-29 @ 23:09:42
URL: http://spybar.webblogg.se/
Postat av: SpyBar

Hm, vi har ca 5000 uteliggare i stockholm och fler är på väg.... lagom till nästa val bör uteliggarpartiet kunna få ihop ett mandat till stadshuset.

Aquina, du är nu pressekreterare i uteliggarpartiet. Måtto: Mer öl till allmogen!!!

2006-09-29 @ 23:15:02
URL: http://spybar.webblogg.se/
Postat av: SpyBar

Självklart ska Profeten och Biträdande Profeten bo fint, äta gott och dricka vad man vill...

2006-09-30 @ 22:11:33
URL: http://spybar.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0