Revolution vs Militärkupp

Det har sagts förut men det tål att upprepas.
Av någon anledning har vänstern tagit patent på begreppet revolution.
När jag säger vänstern menar jag naturligtvis inte vårt marginella vänsterparti, tidigare kommunisterna, utan "världsvänstern" som med ett annat ord ofta kallas kommunismen/socialismen o.s.v.
Det som hände på Kuba var en revolution. I Kina ägnade sig Vår älskade Mau åt Kulturrevolutionen efter den "riktiga" revolutionen. (Kulturrevolutionen gick ut på att jävlas med den intellektuella befolkningen men det är en annan historia). Den ryska revolutionen har vi alla läst om och varenda unge har fått årtalet 1789 inristat i hjärnan. (Den franska revolutionen var väl visserligen inte kommunistisk utan grundad på de liberala värderingar som växte fram under upplysningen, men den visar ändå en klasskamp då aristokratins huvuden rök på löpande band).

Vad är det då som skiljer Saddams sätt att ta makten i Irak från revolutionen? Vad är det som skiljer Thailand idag från revolutionen? Vad är det som skilde Chile på 1970-talet när Pinochet tog över makten från Allende från revolutionen? Naturligtvis att kuppmakarna och revolutionärerna dessa gånger inte kan sägas ha tillhört vänstern. Men vad är den egentliga skillnaden mellan en militärkupp och en revolution (vilket enligt de defintioner jag lärt mig egentligen ska kallas revolt, men det är också en annan historia)? Kuba-exemplet är intressant då det här handlade om en gerillarörelse bestående av män iförda uniformer. Kan inte detta ses som militäriskt och inte revolutionärt? Vi vet alla att Fidel inte blev kommunist förrän EFTER revolutionen, efter påtryckningar av Che och Raol. Innan dess var han bara en man som vill bryta loss Kuba ur Batistas "förtryck". Inget kommunistiskt över det. Var den kubanska revolutionen alltså ett kuppförsök som efter genomförandet förvandlades till en revolution?

Och sedan exemplet Ungern av idag. Massdemonstrationer utanför parlamentet då det visat sig att sittande premiärminister inför valet ljugit för befolkningen. Demonstrationerna är inte organiserade men börjar på att bli enligt en källa till DN. Om de organiseras så väl att premiärministern avgår och något annat följer på icke-demokratisk väg - är det då en revolution, eller måste vi vänta och se om de är kommunister?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0