Homosexualiet och adoption

Tack för all respons på gårdagens inlägg där jag diskuterade ifall homosexuella bör förbjudas att adoptera. Jag hoppas att alla som läste det insåg att den dröp av sarkasm. Min erfarenhet av den yngre generationen är annars att den tyvärr inte använder sig av ironi och i många fall inte förstår det.

Jag fick en tänkvärd kommentar av Papi som skrev att barnet borde komma i första hand. Naturligtvis har han helt rätt. I socialtjänstlagen , första paragrafen, står att

När åtgärder rör barn skall särskilt beaktas vad hänsynen
till barnets bästa kräver. Lag (1997:313).

Vad kräver barnets bästa? I mina ögon mår ett barn bäst av att ha vuxna förebilder, uppleva kärlek och omtanke men samtidigt krav och uppmuntran. Jag tror att det är oerhört svårt att bedöma om en människa är lämplig som förälder utifrån sexuell läggning. Å andra sidan och av egen erfarenhet är jag övertygad om att inngen människa är född lämplig förälder utan man blir det efterhand. Det sägs ju att ingen är redo att skaffa/få barn förrän man får det, vilket gör att det är oerhört svårt för socialtjänsten att bedöma barnlösa pars/ensamståendes möjligheter att uppfostra ett eller flera barn.

Det finns dock ett STORT problem! I debatten pratas sällan om barns rättigheter, utan det handlar om vuxnas rättigheter och möjligheter. Föräldrar verkar alltid ha rätt till sina barn, men barn har inte rätt till sina föräldrar! (Här handlar det främst om frånvarande biologiska pappor, och i vissa fall mammor). Ett barn som blir bortadopterat, vare sig det är ett svenskt eller utländskt barn blir det av någon anledning. Finns det då en eller flera vuxna som vill ta hand om och uppfostra barnet som sitt eget så är det ju jättebra. Det ställs höga krav på människor som vill adoptera. Det ställs inga krav på människor som skaffar biologiska barn. En homosexuell människa som adopterat ett barn har kontrollerats ytterst noga medan jag som mamma till ett biologiskt barn inte har haft kontakt med socialtjänsten annat än när en uppgörelse om ensam vårdnad gjordes.

Nu vil jag inte säga att alla homosexuella har rätt att adoptera barn! Papi har rätt. Naturligtvis handlar allt om att barnen har rätt till trygghet. Men om den tryggheten finns hos homosexuella människor så är det där barnet ska kunna växa upp!

Jag är lite intresserad av vad ni som läser tycker i frågan. Kommentera gärna. Är det rätt att homosexuella får adpotera? Bör man kontrollera biologiska föräldrar? Vad har barn egentligen för rättigheter i vårt samhälle?

Kommentarer
Postat av: Mari Lo

Javisst! Självklart ska barn kunna få växa upp hos homosexuella föräldrar med likvärdiga villkor som biologiska barn. Adoption är ett sätt att skydda och värna barns rättigheter.

Och för övrigt hade du ju ett osedvanligt otippat förslag till Görans efterträdare i din blogg den 19:e... :`)

2006-09-28 @ 17:14:25
URL: http://marilo.blogg.se
Postat av: Madeleine

http://www.rollingstone.com/news/coverstory/500songs

här kan du se listan :)
det finns bra låtar, också finns det BRA låtar. några överraskningar finns också - som eminems låt "stan".

2006-09-28 @ 18:42:40
URL: http://mads.blogg.se
Postat av: Björn

klart att homosexuella ska få adoptera. det är klart att barnen kanske kommer att bli mobbade. men vadå? de första svarta barnen i integrerade skolor lär ju inte heller haft en dans på rosor, skulle apartheidsegregationen fortsätta bara för det? Nej, givetvis inte.

Att kräva kontroll av biologiska föräldrar är ett farligt steg. Det skulle ge staten direkt kontroll över skapandet av liv.

2006-09-28 @ 20:27:18
URL: http://bjohannesson.blogg.se
Postat av: Samson

Jag tycker att sexuell läggning hos föräldrarna är helt ointressant i frågan. de ska ju inte ligga med barnet.

Det är fullständigt oväsentligt vad man har för sexuell läggning när man ska bli adoptivförälder (man ska dock givetvis gå genom de kontroller som finns).

Hej förresten. Kul att du gillar min blogg. Det var uppfriskande att höra. de flesta brukar bara bli arga över vad jag skriver.

Hur hittade du den förresten? (min blogg alltså)

2006-09-28 @ 20:50:06
URL: http://samson.blogg.se
Postat av: papi

Lysande Aquina!
Två närvarande föräldrar är viktigt.

2006-09-28 @ 22:57:37
URL: http://yttrandefrihet.webblogg.se
Postat av: Papi

Missade tidigare.
Du blir aldrig långrandig.

2006-09-29 @ 00:23:00
URL: http://yttrandefrihet.webblogg.se
Postat av: 7QHWy5YDdf

Hi! Very nice site! Thanks you very much! XkzQvY1DL7ZVdZ

2007-01-30 @ 19:08:58
URL: http://7QHWy5YDdf.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0