Förbjuda red bull?

Expressen skriver om Robin, 18 år, som dog efter att ha druckit red bull framför TV:n efter att ha pluggat inför körkortsprovets teoridel. Jag sörjer med Robins familj, vänner och annat, samtidigt som jag ser hur konsumentföreningen (vilka är det egentligen?) anser att man inte ska dricka detta. Det kommer nog inte dröja länge förrän det införs ett förbud mot den aktuella ingrediensen och alla blir nöjda och glada igen.

Men, stopp ett tag! När jag läser lite längre ner i artikeln ser jag att Robin samma kväll hade druckit folköl. Jag minns hysterin för några år sedan när människor dött på dansgolv och andra ställen efter att ha blandat drinkar med Red bull. Men! Aldrig någonsin har jag läst om något fall där en människa avlidit av red bull utan att blanda det med alkohol. Samma sak kan för övrigt sägas om den nu förbjudna drogen GHB (och den närbesläktade GBL) Människor dog av dem, alltså förbjöds de. Ectasy har också dödat människor - i kombination med alkohol. Men aldrig, aldrig någonsin har det tagits upp i debatten att alkohol skulle kunna vara boven i dramat. Red Bull, GHB o.s.v. är INTE farliga annat än i kombination med alkohol. Att då verka för förbud att "bidrogerna" i stället för att gå till huvudkällan är ju vansinnigt.

Antingen lever vi i ett samhälle som tillåter alkohol då drogen i fråga är en del av vår kultur och tradition. Då får vi också acceptera vissa dödsfall, skador och annat till följd av detta. Att överhuvudtaget göra det illegalt att producera, sälja och inta den indirekta orsaken - i stället för den direkta, tyder på trångsynthet hos makthavarna. Konsekvens måste väl råda även när det gäller så folkkära droger som alkohol?

Nej, jag anser naturligtvis inte att vi ska förbjuda alkohol. Lika lite som jag anser att red bull ska förbjudas. Vuxna människor väljer själva vad de vill inta och med tanke på att media regelbundet fokuserar på riskerna finns alla möjligheter i världen att bilda sig och själva ta ställning. Låt inte storebror bestämma utan ta dina egna risker och välj själv i stället.

Kommentarer
Postat av: elisabeth

Bra skrivet! ^^

2006-09-23 @ 10:04:33
URL: http://elisabethevelina.blogg.se
Postat av: Edvin Alam

Yikes det visste inte jag (att han hade druckit alkohol innan).

2006-09-25 @ 00:11:37
URL: http://www.edvinalam.bloggagratis.se
Postat av: elisabeth

Hihi, tack! ^^
Fast jag skulle nog hellre kalla det mysigt än stilrent ^^

2006-09-25 @ 08:14:51
URL: http://elisabethevelina.blogg.se
Postat av: Skywatcher

Du får nog ändå skilja mellan Ghb och Red Bull, GHB är farligt så det förslår, med eller utan alkohol. :-)

/SW

2006-10-01 @ 14:51:48
URL: http://the-whole-world-window.blogspot.com
Postat av: Skywatcher

Tack själv för ditt besök :-) Jag skickar låten om du vill ... Jo, jag jobbar ju med sånt där så jag hakade väl upp mig lite i onödan. Bara det att GHB förra året dödade fler än heroin, i allafall här istan (gbg). Men egentligen så är ju alkohol definitivt den stora massmördaren när det gäller droger. Med eller utan Red Bull.

/SW

2006-10-01 @ 15:55:45
URL: http://the-whole-world-window.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0