Fildelning som ett politiskt ställningstagande

Alla kan storyn. Från och med slutet av 90-talet fanns internet i var mans hem (samt kvinnas, barns, androgyns och andra icke identifierbara varelsers). Napster blommade, därefter sådant som kazaa (ursäkta svordomen) dc, torrents o.s.v. Idag är vi ungefär en miljon svenskar som gör DET. Ja, jag säger vi och erkänner härmed att jag kanske råkat ägna mig åt detta förargelseväckande intresse vid tillfälle. Antipiratbyrån tvår sina händer samtidigt som de ler invärtes åt möjligheten att få ett vip-kort på spybar (Att vara Sveriges mest hatade person måste väl leda till kändisskap?) och piratbyårn säler t-shirts med fartyg på. Piratpartiet bildades och lyckades på några månader jobba ihop ett stöd som resulterade i 0,6% av rösterna i riksdagsvalet och fildelning började mer och mer omtalas som en folkrörelse.

Alla argumentstinna, retroliberala debattörer jublar över folkets politiska manifestation och kampen mot kapitalismen i form av mediabolagens giriga direktörer skapar samtidigt ett marxistiskt tonfall i debatten samtidigt som motaktörerna ledda av APB får gehör av Liza Marklund, Jan Guillou och Per Gessle som snyftande övertygats om att en nedladdad kopia är samma sak som en utebliven intäkt. Den nya folkrörelsens Don Quixottar kämpar vidare mot skivbolagens väderkvarnar och på barrikaderna kan man slåss i vetskapen om att man har en miljon svenskar bakom sig.

Well... Tyvärr tror jag inte riktigt på detta. Jag minns telefonsamtal från kompisar som går ut på att "Hej jag har fått internet, hur gör jag för att enklast ladda ner Ugglas skiva?". När man diskuterar piratpartiet tas det som ett skämt och en vidare politisk och samhällsdebatt leder till ointresse samtidigt som människor som då och då tankar en film anser att Bodström borde bli nästa partiledare för S. Så tyvärr måste jag nog tillstå att det inte handlar om en miljon presumtiva väljare för PP. Inte heller en politiskt inriktad folkrörelse med informationsfrihet som yttersta mål. I stället finns ett gäng eldsjälar som faktiskt tar upp viktiga, demokratiska frågor samt en stor massa som fildelar upphovsrättsskyddat material på grund av att det är billigt, enkelt, bekvämt o.s.v. Och eftersom det finns enorma mängder material runtom i p2p-världen bara fortsätter och fortsätter och fortsätter tankandet, även av material man aldrig annars hade ägnat en tanke åt att köpa/hyra/snatta. (Där föll även tesen om att en nedladdad kopia är en vara som annars hade inhandlats).

Nej, ska fildelning bli en het politisk och demokratisk fråga för den stora massan krävs det nog att APB, polisen, åklarna och alla myndighetsutövare verkligen börjar förfölja, trakassera och jävlas med fildelare på allvar. Fram tills dess kommer nog debatten att enbart ske inom en mindre skala. FIldelning är inte en gräsrotsrörelse, snarare en masshobby!

Kommentarer
Postat av: Malin

Tack för Ditt besök på min blogg! Vilken intressant sida du har! Den kommer att besökas fler gånger:)

2006-09-26 @ 20:49:21
URL: http://tilia.blogg.se
Postat av: Samson

Jag har skrivit många spaltmeter om fildelning i min blogg. Jag hävdar bland annat att fildelning aktivt ÖKAR förtjänsten hos bolagen (och har belägg för det via deras egna siffror). Läs om du vill. Alla inlägg om fildelning ligger i kategorien "propagenda" i min blogg.

2006-09-28 @ 20:58:10
URL: http://samson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0