Elitens anslagstavla

DN debatt idag: Fackpampar och företrädare för näringslivet skriver att regeringen bör tillsätta en tjänsteminsiter då tjänstesektorn utgör 48 % av BNP. Visst, tjänstesektorn är den sektor som har varit starkast på frammarch under de senaste decennierna men jag kan i mitt stilla sinne fundera på hur en bnp kan existera överhuvudtaget om inte produktionen är det viktigaste. Visst vi kan alla sälja våra tjänster, stå och le i en hotellobby eller ta hand om varandras barn, det är jätteviktigt MEN finns ingen produktion, inga varot så finns inte heller pengar att betala för tjänster. En ekonomi kan inte bestå av luft och pengar måste alltid vara "kvitton" för något som verkligen existerar.

Men det är inte detta jag egentligen tänker skriva om. I stället handlar det om DN debatt och DN:s ledarsidor. Under mina statsvetenskapliga studier blev jag och min klass uppmanade att prenumerera på dn och följa debatten där, för det var där allt hände. Akademiker och politker uttrycker sig på DN debatt och får man en artikel publicerad där vinner man gehör/misstro hos en bred skara. Men det viktiga är att man är "någon" om man syns där. DN debatten är den svenska elitens anslagstavla. Men vilka läser egentligen DN debatt? Jag tror att det är en synnerligen begränsad skara bestående av högutbildade, samhällsdebattörer och politiker. Den verkliga debatten i vårt samhälle bör väl främst föras i de politiska beslutande församlingarna och i förlängningen på torg, i skolor, på arbetsplatser, hemma vid köksbordet? Men debatten når inte dit, därför att den förs på DN:s första fyra sidor. I stället blir det ett forum av eliten för eliten!

Många ute i Sverige prenumererar inte på DN och läser inte DN. Tidningen är en Stockholmsbaserad morgontidning som visserligen analyserar och skriver om politiska händelser, utrikesnyheter och viktiga händelser inom landet, men ute på landsbygen (dvs allt utanför storStockholm) läser man oftast sina regionala morgontidningar och många som testat DN några veckor väljer att avstå den då den är alltför fokuserad på Stockholm. Då och då publiceras ju vissa debattinlägg från "högt uppsatta" politiker även i de reginala morgontidningarna, men då handlar det ofta om nedkortade varianter eller svar på tal.  De akademiska diskussionerna nåt dock aldrig dit. Hur ska Sverige kunna ha en levande debatt om så få människor tar del av det forum där den viktiga debatten förs? Väljarna blir alltmer främjade från politikerna och ser dem endast vart fjärde år. Det är inte särskilt konstigt eftersom väljarna befinenr sig på helt andra forum, läser andra tidningar, ser andra TV:program och finns på andra forum på internet!

Kommentarer
Postat av: SpyBar The Profet of BARA

God morgon "LMMA". Intressanta synpunkter det där. Man kan undra hur många av de som läser DN som verkligen orkar läsa ledarsidorna. Själv prenumererar jag på Svenska Dagbladet. Nu snackar vi smala ledarsidor som når typ.... ingen av allmogen :-)

På tal om allmogen... du har just blivit 250 miljoner rikare. Tacka landstingsdirektörerna ;-)

2006-09-29 @ 09:10:36
URL: http://spybar.webblogg.se
Postat av: papi

Håller med om DN. Det är inte helt lätt att bli publicerad där heller. Men jag antar att du läser FT och skummar ett antal Europeiska tidningar också?

Nu kan man inte Spela upp Mozart heller.
Fru Dr. Angela Merkel känner sig oroad över inskränkningen i yttrandefriheten. Du ligger nog också illa till! I Iran är det dödsstraff för homosexualitet. Som du säkert minns hängdes två minderåriga för en tid sedan. Så vem försvarar din yttrandefrihet?

2006-09-29 @ 10:58:20
URL: http://yttrandefrihet.webblogg.se
Postat av: papi

Likt Sokrates tömmer Du Din bägare, mao?

Fri, vit, ung högutbildad kvinna gäller inte längre.
I Europa men inte i Sverige.

Eric Clapton.

2006-09-29 @ 12:16:48
URL: http://yttrandefrihet.webblogg.se
Postat av: magnus

"eliten" trivs med att vara "eliten" och om det någon gång blir mindre speciellt att publiceras i dn alternativt om "eliten" hittar ett annat ställe att vara "elit" på kommer de ganska snart lämna dn också. generellt sett är inte "folket" att lita på för de vet nämligen inte vad som är bra för dem. det vet bara "eliten". därav behovet att avskärma sig från pöbeln. det de inte vet kan inte skada dem.

/cynikern

2006-09-29 @ 12:27:17
URL: http://bwnm.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0