Tårgas och kvinnofrid

Ja, som jag skrivit tidigare har nya kulturministern en gammal dom för olaga vapeninnehav hängande över sig, då hon innehavt tårgasspray. Detta ledde endast till dagsböter och mina farhågor under gårdagen om att detta skulle kunna leda till nya skandalrubriker och överskugga övriga presentationer av politiken förverkligades inte.

Jag har inte tillgång till domen eller övriga rättegångshandlingar så jag har ingen kännedom om varför Lena valde att köpa/ta emot en flaska av den illegala sprayen. Det som däremot framgått, bland annat i dagens Metro, är att Liljeroth Adelshon har licens för hagelgevär, vilket hon också är ägare till. Jag har en idé om att kulturministern hade en burk tårgas i fickan elelr handväskan av rädsla. Rädsla för överfall, rädsla för våldtäkt, rädsla för rån. Många kvinnor känner denna rädsla när de är ute på offentliga platser, på stan'n, i parker och i förortsområden. Visst råkar även män ut för överfall och rån, men den rädsla som präntats in i kvinnor är könsbetingad.

Många kvinnor, flickor, tjejer äger illegala vapen i form av tårgas- och pepparspray. Många vet nog inte ens om att de begår brott när de stoppar det i fickan innan de går ut en mörk kväll. De har fått inpräntat i sig sedan barndomen att inte gå genom parker, inte vara ensamma när de är berusade, ja helst inte bli berusade alls. De senaste åren har det också skrikit ut rubriker om klädsel och beteende från tidningarnas sidor i svart trycksvärta mot de vita sidorna. Är detta anledningen till att kulturministern ägande sig åt olaga vapeninnehav?

Jag tror naturligtvis inte att Lena Liljeroth Adelsohn äger en hagelbössa på grund av sin rädsla. Förhoppningsvis har hon den regelmässigt inlåst i ett säkert vapenskåp och tar fram den enbart när hon ska ut på skjutbanan och mörda lerduvor eller i eventuella jaktsituationer. Men om hon använde sig av tårgas när hon gick ut en mörkk kväll, ensam i en park kansker hon förstår den rädsla och osäkerhet som kvinnor i gemen känner. Kanske har hon då makten att föra upp frågan på den politiska dagordningen. Visserligen ingår inte jämställdhet i hennes område, utan tillhör Nyamko Sabuni, men regeringsbeslut fattas kollektivt och därför har hon möjlighet att diskutera och besluta även i dessa frågor.

Genom att ta upp frågan om kvinnofrid i ett vidare perspektiv, ett samhällsperspektiv, kommer den upp på den politiska agendan. Jämställdhet handlar om så mycket mer än andel kvinnor i styrelser och lika lön för lika arbete. Det handlar om att halva befolkningen går omkring med en ständig rädsla. Det handlar om att den andra halvan av befolkningen därigenom är tänkbara förövare. Det handlar om en idé om kvinnofrid som kräver mycket arbete och attitydförändringar för att förverkligas, men som faktiskt går att förverkliga.

Nu tänker jag gardera mig! Jag vet att sådana här inlägg kan sticka i ögonen på vissa personer. Det argumenteras om att män också är utsatta, att en frid ska gälla människor generellt och inte bara ett av könen. men vad många av dessa debattörer inte förstår är att det här handlar om den rädsla majoriteten av kvinnorna har inneboende i sig, en rädsla så fundamental att den blir en del av identiteten. En rädsla som gör att man konsekvent undviker mörka parker, korsar gatan i stället för att gå förbi en grupp män, får hjärtklappning om man går på en väg och hör att någon går en bit bakom, väljer bort den korta kjolen av rädsla för att utsättas för oväälkomna närmanden. Naturligtvis ska alla människor kunna känna sig trygga både utomhus och inomhus i samhället, men den rädsla kvinnor lärt sig känna är generell för ena könet och bör därför betraktas ur ett jämställdhetsperspektiv.

Kommentarer
Postat av: relevantaspects

Jämställdhetsperspektivet är viktigt, men jag undrar om det inte borde alterneras i bland.

I grunden handlar det om min rätt till grundtrygghet, en trygghet som ska skyddas av lagar och ordningsmakt, men också av överenskommelser om hur vi beter oss mot varandra. På det här området finns det ständigt saker att utveckla och förbättra, kanske främst på de områden som inte regleras av lagar.

Det stora problemet är att vissa individer kommer åt att skrämma, hota och trakassera andra. Och det är ett problem som inte gäller enbart kvinnor, utlänningar, bögar eller andra grupper som man kan bunta ihop och ge ett namn.

Genom att fästa speciell uppmärksamhet på kvinnors rädsla kan vi åtgärda en stor del av det här problemet, som i sig inte är könsbundet. Jag skulle vilja se kvinnofriden som ett delmål i kampen för en tryggare och bättre tillvaro för alla.

Jag svamlar så väldans nu, f'låt! Men jag skulle helst se att den här frågan diskuterades mer som ett trygghetsproblem än som ett jämställdhetsproblem. Det handlar ju inte om att ge kvinnor rätten att skrämma män, eller att ta den rätten ifrån männen, som ju inte har någon sådan rätt. Jämställdhetsperspektivet tycker jag passar bättre när det gäller makt och pengar, dvs i lägen där det faktiskt finns något att dela på.

Det här skulle bli en liten kommentar, inte en halv roman. Du engagerar mig, så lite får du skylla dig själv.

2006-10-25 @ 16:00:23
URL: http://relevantaspects.blogg.se/
Postat av: papi

Finns inget belägg för ett generellt nedärvt anlag för rädsla varken hos män,kvinnor eller barn. Överlevnadsinstinkten flykt är väl ett grottmänniskoarv som idag skapar stress. Däremot kan man tänka sig ett socialt arv som skulle kunna slå mot en grupp. Omgivningen skapar rädslor hos män, kvinnor och äldre. Omständigheterna kanske.
Vad gäller Lenas rädsla förklarade hon den i TV med sena kvällar och tomma dåligt upplysta gator.

2006-10-26 @ 01:29:27
URL: http://yttrandefrihet.webblogg.se
Postat av: relevantaspects

Tror inte att män och kvonnor skiljer sig beträffande genetiskt betingad rädsla, inte nämnvärt i alla fall. Däremot vet jag att det finns en socialt betingad rädsla som drabbar kvinnor betydligt hårdare än män. Och att den här rädslan finns, det är väl ändå det vi har att ta itu med?

2006-10-26 @ 08:27:32
URL: http://relevantaspects.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0