Hedersvåld

En tänkvärd artikel i DN berättar att pojkar utsatta för hedersvåld eller hedersrelaterade hot står skyddslösa då fokus hela tiden legat på flickor. I artikeln beskrivs ett fall där en pojke "Linus" som lever i ett förhållande med en flicka från mellanöstern hotats av flickans familj. Pappan har dömts till fängelse men Linus har inte fått det stöd som kanske hade behövts och Linus är fortfarande rädd. Socialtjänsten har förbjudit honom att ha kontakt med flickan av omtanke om hennes säkerhet men själv har han inte erbjudits hjälp för att hantera sina rädsla och sin livssituation.

Det stämmer visserligen att hedersproblematiken har fokuserats på utsatta flickor, men vad som är lika illa är det fokus som hela tiden funnits på hedersvåld som ett invandrar/intergrationsproblem. Det fördes under kort tid en diskussion om hedersrelaterat våld och hot i Svenska familjer, med fokus på homosexualitet hos barnen, men diskussionen dog och "familjer från mellanöstern" står ännu kvar i rampljuset som någon slags symbol för heder, våld och hot. genom detta fokus gror inte bara rasismen utan också den svenska präktigheten: "Titta vad elaka dom är som skjuter och misshandlar sina döttrar. Vi är minsann mycket bättre". Kvinnor i Sverige misshandlas av sina män. Är det hedersvåld? nej, säger gemene man, det är enstaka rötägg som slår. varför ser man då inte att det kan vara enstaka rötägg från andra kulturer som hotar döttrar och svärsöner? Varför blir detta plötsligt en "del av deras kultur"? Sociologiska teorier skulle hävda att det handlar om att peka ut syndabockar för att vi själva ska känna oss bättre men jag tror inte att hotade homosexuella pojkar och flickor i "supersvenska" familjer bryr sig om detta tänkande. Jag tror inte att misshandlade kvinnor känner sig lyckliga över att få vara exempel på att "det finns enstaka" rötägg. Att använda kulturen som en variabel känns endast rimligt om vi också ser att den "svenska" kulturen kan vara lika destruktiv som någon annan.

Kommentarer
Postat av: relevantaspects

Hedersrelaterat våld eller hedersrelaterade hot är helt vansinniga semantiska konstruktioner. Man kan bolla med sådana ord bara om fullständigt stänger av logiken. Slå kvinnor och barn eller sätta en kniv i ryggen på en släkting är oerhört svårt att förknipa med heder. Våld är våld och hot är hot.
Om kulturella eller andra faktorer kan underlätta arbetet med att komma tillrätta med det här vansinnet så ska det naturligtvis studeras och funderas på. Men allt som har en verslätande ton, en antydan om acceptans måste bara rivas upp med rötterna.

2006-11-14 @ 09:42:36
URL: http://relevantaspects.blogg.se/
Postat av: Rickard Ö.

intressant det du skriver. håller på att läsa om liknande saker i stephan mendel-enk's "med uppenbar känsla för stil"... läst den?
själv tycker jag den är lite hoppig.

2006-11-14 @ 10:25:22
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Rickard Ö.

boken handlar om män och manlighet, framförallt inom sport och idrott, men exemplifierar flera andra områden och drar paralleller till andra företeelser. det är en tunn pocket, och kanske inte det som bibliotek i första hand tar in. du kan köpa den på välsorterade pocketboksställen. om du någon gång beställer från cdon, så har de den i sitt sortiment.
annars är ISBN-numret 9173891746

den är dock lite halvrörig att läsa, tycker jag.

lycka till!

2006-11-14 @ 13:55:54
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Hjalle

Vill egentligen konstatera att du som många gånger förr sätter huvudet på spiken och för in relevanta iaktagelser.

TACK!!!

2006-11-15 @ 09:42:50
URL: http://hjalmarholgersson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0