A-kassan

Idag läggs propositionen om arbetslöshetsförsäkringen fram. Detta förslag innefattar de omdebatterade förändringarna om a-kassan. En enkel sammanställning av förslaget finns på Dina pengar och finansminister Borg m.fl skriver på debattsidan i DN idag att "vi backar på nytt om a-kassans utformning".
Till alla som varit förbannade på utformningen av de nya reglerna är det bara att säga: Tyvärr, skillnaderna mot tidigare förslag som diskuterats är inte särskilt stora. Det handlar om en begränsningsregel som skiljer propositionen från de tidigare förslagen och innebär därigenom lite lägre avgifter än presenterat för vissa, men högre för andra.

I övrigt ägnas debattartikeln åt att presentera arbetsmarknadspolitiken man avser att föra samt att bemöta kritiken som framförts de senaste veckorna. Inget nytt under solen alltså! Så alla ni som strejkat och demonstrerat: Det kommer inte att göra någon skillnad. Vi har en moderatledd regering de närmaste fyra åren om inte något exeptionellt händer, som leder till omval. Men glöm inte att vi trots förändringarna/försämringarna i a-kassan fortfarande har en generell välfärd som är bättre än i de flesta andra länder. Sverige är ett fantastiskt land att leva i.

Hedersvåld

En tänkvärd artikel i DN berättar att pojkar utsatta för hedersvåld eller hedersrelaterade hot står skyddslösa då fokus hela tiden legat på flickor. I artikeln beskrivs ett fall där en pojke "Linus" som lever i ett förhållande med en flicka från mellanöstern hotats av flickans familj. Pappan har dömts till fängelse men Linus har inte fått det stöd som kanske hade behövts och Linus är fortfarande rädd. Socialtjänsten har förbjudit honom att ha kontakt med flickan av omtanke om hennes säkerhet men själv har han inte erbjudits hjälp för att hantera sina rädsla och sin livssituation.

Det stämmer visserligen att hedersproblematiken har fokuserats på utsatta flickor, men vad som är lika illa är det fokus som hela tiden funnits på hedersvåld som ett invandrar/intergrationsproblem. Det fördes under kort tid en diskussion om hedersrelaterat våld och hot i Svenska familjer, med fokus på homosexualitet hos barnen, men diskussionen dog och "familjer från mellanöstern" står ännu kvar i rampljuset som någon slags symbol för heder, våld och hot. genom detta fokus gror inte bara rasismen utan också den svenska präktigheten: "Titta vad elaka dom är som skjuter och misshandlar sina döttrar. Vi är minsann mycket bättre". Kvinnor i Sverige misshandlas av sina män. Är det hedersvåld? nej, säger gemene man, det är enstaka rötägg som slår. varför ser man då inte att det kan vara enstaka rötägg från andra kulturer som hotar döttrar och svärsöner? Varför blir detta plötsligt en "del av deras kultur"? Sociologiska teorier skulle hävda att det handlar om att peka ut syndabockar för att vi själva ska känna oss bättre men jag tror inte att hotade homosexuella pojkar och flickor i "supersvenska" familjer bryr sig om detta tänkande. Jag tror inte att misshandlade kvinnor känner sig lyckliga över att få vara exempel på att "det finns enstaka" rötägg. Att använda kulturen som en variabel känns endast rimligt om vi också ser att den "svenska" kulturen kan vara lika destruktiv som någon annan.

När nazismen kommer smygande tillbaks

I gårdagens Aftonbladet gick det att läsa en artikel/intervju med rubriken "Tysklands nye Hitler". Här får Udo Pastör, som enligt AB är "nazismens nya hyggliga ansikte" utrymme att ge sin version av tysk politik med tyngdvikt på invandring och främlingsfientlighet. Han ryggar dock inför tanken på att jämställas med Hitler eller NSDAP då detta skulle vara politiskt självmord i ett Tyskland fortfarande märkt av händelserna för 65 år sedan.

Ett svenskt parti som många liknar vid nazister är Sverigedemokraterna. Visserligen är linelsen på många sätt långsökt med den politiska agendena hålls av partiets motståndare och media har i gemen inget till övers för det största partiet utanför riksdagen i Sverige. En lång intervju med ledaren eller presschefen för Sverigedemokraterna skulle vara uteslutet i vanliga kvällspressen då man inte vill ge främlingsfientliga element utrymme. Varför ger man då utländska extremister utrymme trots att dessa har åsikter som är betydligt mer främlingsfientliga? Är det en form av avskräckande exempel eller handlar det om en inställning av politiskt korrekt handlande på hemmaplan som kan kombineras med sensationsintervjuer på bortaplan?

Jag vet inte. Men att främlingsfientliga element tar plats i Europas beslutande organ har pågått i flera års tid nu. Kanske är trenden övergående och vi i Sverige lite "efter". Men, att bekämpa genom tystnad har visat sig vara fel taktik. Vad är rätt taktik? Kanske bör vi bara acceptera att olika former av åsikter ska representeras i de beslutande församlingarna och att genomsnittet kanske till sist blir bra?

Bildts aktier

Ska jag vara helt ärlig struntar jag totalt i var utrikesministern placerar sina pengar. Men, mina åsikter i frågan är ganska irrelevanta. Det viktiga är vad media anser intressant att rapportera om. Historien är som följer: Carl Bildt innehar aktier och optioner till ett värde av nära tio miljoner kronor hos den amerikanska kapitalförvaltaren Legg Mason. Detta bolag har pengar placerade inom en rad olika områden, men bland annat återfinns här alltså sådant som tobak och porr. Vad som är viktigt att minnas är att Carl Bildt aldrig aktivt placerat pengar i tobak, porr och vapen.

När grävandet efter skandaler i den nya regeringen har gått så långt så att Göteborgspostens journalister orkar gå igenom regeringsmedlemmarnas fondförvaltare så inser man att det bakom rubrikerna finns något annat. Kan det vara en vilja att bli "först" med att avslöja något nytt om en svensk minister? Eller finns en önskan bland journalistkåren att fälla regeringen genom att peka ut minister efter minister för diverse oegentligheter? Och vad är det som INTE skrivs därför att rubriker och nyhetssändningar upptas av alla skandaler, tv-licenser, porraktier och svarta barnflickor? Jag börjar ana en konspiration någonstans. Ge folket en och annan skandal så att de inte ser vad som egentligen håller på att hända!

Valresultat

Tja, vad finns det att säga om det amerikanska valet som inte redan är sagt?
Det ska bli intressant att följa politiken de närmsta två åren.
Tror vi på Hillary som president efter Bush JR eller är det ännu för tidigt för en kvinna?

Fortsättning följer....

ps: Detta var bara ett litet livstecken. Jag tänker - alltså är jag.

RSS 2.0