Världens bästa land

Långt uppe i Europa ligger en liten tarm med nio miljoner invånare. Det här landet skiljer sig på ytan inte särskilt mycket från sina granländer, men gräver man lite märker man snabbt att dett aland är bäst i världen. på vaddå? På allt, eller i alla fall nästan allt.

Förra året vann det här lilla landet VM- och OS-guld i ishocket, vilket är en prestation inga andra någonsin tidigare lyckats med på ett och samma år. TYvärr råkade hockeylaget ut för lite otur i år och åkte ut i semifinalen mot Kanada. Osis, men laget är ändå världens bästa, egentligen!

Landets främsta exportvara, enligt en tidigare handelsminister, är musik. Det stämmer, för trots att landet är så litet har det världens främsta artister, vilket troligen beror på att det dessutom har världens bästa kommunala musikskola av tradition. Samma kväll som hockeylaget drabbades av otur drabbades tyvärr ett av landets främst rockband av något ännu värre: Det kalla kriget! Musikbandet, låt oss kalla det Noaks ark, skulle ställa upp i en internationell musiktävling och hemma i det lilla landet var de, liksom tidigare års artister, tippade som vinnare. Tyvärr visade det sig att övriga länder sände ut bidrag som var så dåliga att de fick sympatiröster från alla sina grannar och bandet hamnade sexa från slutet. Det spelade egentligen ingen roll för tävlingen i fråga var en "jävla dyngtävling som förlorat sin status helt nu".

Det finns inom sociologi ett begrepp som kallas "in- och utgrupper" vilket anspelar på det klassiska "vi och dom". För att vara en stark grupp måste man ha något som binder en samman och en stark yttre fiende. genom att vara bäst i världen på skola, välfärd, friidrott, musik, hockey, matlagning et.c. har vi lyckats skaffa en nationell identitet här i Sverige, trots att vi i grunden inte är ett speciellt nationalistiskt folk (vi har inte varit i krig på vansinnigt länge vilket annars är ett sätt att stärka en nationell mentalitet). Vad som i stället hänt i Sverige är att vi har blivit bäst i världen - på att vara bäst i världen. När vi sedan förlorar ett mästerskapp eller en tävling beror det inte på det faktum att vi inte är bra nog utan det beror på yttre faktorer.

Men frågan är: måste vi vara bäst?
(Ja, det är klart vi måste vara bäst, jag vet, men...)
Vi lever i ett land med fyra årstider och fantastiska årstidsväxlingar. (Vi är bäst i världen å att gnälla om och spekulera i väder tror jag också minsann) Vi har relativ jämställdhet och jämlikhet, även om det fortfarande finns mycket att göra. Vi har en välfärd som fortfarande är enorm trots moderata nedmonteringar. Vi har en fantastisk föräldraförsäkring och vi har en bra, och gratis, skola för våra barn. Vare sig de vinner eller inte har vi fantastiska idrottare på elitnivå och vi har varit relativt förskonade från dopingskandaler om man järmför med andra länder! Trots alla missar och allt arbete som återstår för att uppnå perfektion lever vi nog ta mig f-n i världens bästa land - oavsett om vi kommer sist i ESC eller hockeylandslaget inte ens går till slutspel!

Kommentarer
Postat av: Christoffer Andersson

Skulle inte Sverige gå till slutspel i Hockey så skulle något vara fasligt konstigt. Med skräpnationer som "landet vi alltid blir misstagna för och som gör fina klockar" bla.
Sen är vi bäst i världen på att försöka dölja vår nationalism...
btw, FAAAAN!!! För att fiende röd vann över oss, och att Kanada fick guldet.

2007-05-13 @ 21:35:51
URL: http://blogg.aftonbladet.se/455
Postat av: Rickard Ö.

intressant och roligt skrivet. får jag bara komma med ett tillägg, kanske?
du skriver:
"När vi sedan förlorar ett mästerskapp eller en tävling beror det inte på det faktum att vi inte är bra nog utan det beror på yttre faktorer."
detta är något som förekommer på väldigt lokal nivå också, exempelvis inom idrotten (färjestadssupportrar? ;)... fast då kallar man det för lokalpatriotism). själv skulle jag kalla det för vi/dem-perspektiv, då det kan appliceras på många områden. om vi tar idrotten som exempel så finns det några förklaringsmodeller vad gäller varför vi tillskriver andra dålig karaktär. observera att detta som skrivs är min uppfattning och går in mer eller mindre i varandra:
1) vi vill inte erkänna att vi hade fel/gjorde en dålig prestation/att gruppen gjorde fel alternativt inte kunde prestera bättre.
2) vi tycker att vi har rätt (med tillägget att vi straffas inte för att vi tycker så)
3) gruppen stödjer och befäster sin egen ställning
4) vi har svårt att hantera besvikelser och att skylla på det egna laget vore att skylla på sig själv (och ens dåliga bedömning). att skylla på motståndarlaget är mycket enklare (då kan man både HA rätt och kanalisera det till ett externt fenomen som inte förminskar en själv, som du skrev). en överlevnadsstrategi, helt enkelt.
jag skulle gissa att svenskarna är långt ifrån ensamma om detta fenomen.

2007-05-28 @ 09:13:51
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Aquina

Om Färjestad förlorar ett mästerskap beror det på att domaren hatar laget och att det andra laget fuskar och att alla i hela världen är fienden. men i övrigt har du rätt i det du säger ;)

2007-05-28 @ 20:41:33
Postat av: Rickard Ö.

*skrattar*
jag jobbar på en arbetsplats där sport, speciellt hockey och fotboll, är den stora passionen. om man byter ut FÄRJESTAD mot MODO eller LHC så stämmer din
beskrivning mycket väl in även här.;) eftersom jag spolar mina öron med revaxör och rensar hörselgången med både klorin och toaborste varje gång någon stavelse som antingen börjar eller slutar på _sport_ så är jag immun mot detta fullkomligt ointressanta svettdrypande och intetsägande engagemang (och därigenom blir jag också den kulturtönt jag är). ;)
chip!

2007-05-28 @ 22:26:04
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Aquina

Länge leve töntarna!

2007-05-30 @ 23:04:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0