Something's wrong with the world...

Balkong i söderläge. Jag går ut för att se hur det går för dillen jag planterat i en kruka och rädisorna, vars frön jag strött i en gammal öllåda. Man tager vad man haver...

Höjer jag blicken kan jag se det höga huset mitt emot. Jag tittar ner på marken under det. Där störtade en 16-årig flicka mot sin död för inte alltför länge sedan. Hedermord säger polisen nu öppet. Det har jag vetat länge. Men vilken heder får en far/bror/farbror att mörda en ung flicka? I min värld handlar heder om att "det ska vara häftigt att betala skatt" eller att hjälpa Agda 83 över vägen och minnas scouternas mantra "Alltid redo". (Jag var visserligen aldrig med i scouterna själv, men vår käre monark Karl har ju nyligen visat världen att han fortfarande kan det där, så då kan ju inte jag vara sämre.)

När ett så kallat hedersmord har skett diskuterar media flitigt "de stackars tjejerna som bara ville få vara sig själva och leva sina egna liv". Har varenda journalist glömt hur tonåren var? Inte fan gav man uttryck för någon personlighet. Tonåren handlar snarare om att anpassa sig och vara som alla andra. Antinegn tillhör man en subkultur och då är det viktigt att med attityd, språk och utseende på alla sätt markera att man är en i gruppen. Tillhör man ingen subgrupp handlar det ändå om att tydligt markera på precis samma sätt att man tillhör gruppen "vanliga tonåringar" och klär sig, sminkar sig och väljer musik därefter. Det värsta som kan hända är att sticka ut såvida inte subgruppens särskilda kännetecken är just att sticka ut, kanske genom en tuppkam, kanske genom jeans som hänger i knävecken.

Starkt konservativa, religiösa grupper eller familjer har också egna koder för vad som passar sig inom gruppen och vad som inte fungerar. detta gäller natudligtvis inte enbart inom islam, men då muslimer fått mest uppmärksamhet i samband med hedersproblematiken är det lättast att ta dem som exempel. I en konservativ muslimsk familj får flickor inte visa för mycket av kropp och hår. Att umgås med män som inte tillhör familjen är förbjudet, liksom flera fritidsaktiviteter som ateistiskt lutheranska familjer uppmanar döttrar att ägna sig åt.

Så för en tonårig tjej som tillhör båda dessa grupper handlar det om att göra ett val. Vilken grupp vill man tillhöra? Vilken grupp sätter starkast press och blir därmed viktigast att anpassa sig efter. Väljer man familjen får man problem i skolan och kan utsättas för påtryckningar, utstötning och annat som är katastrofalt för en 16-åring. Väljer man å andra sidan vännernas kultur kan man hamna i konflikt med familjen. Denna konflikt kan ibland gå så långt att någon skadas eller dödas, vilket vi alltså nu sett några exempel på i Sverige.

Tonåren är en tid för revolter. Vi är många "vanliga" svenskar som har gjort revolt, haft konflikter med familjerna, rymt hemifrån, lyssnat på svart musik och skrikit och smällt i dörrar. Men när dessa konflikter går längre - när de leder till den slutgiltiga handlingen - då handlar det om en krock som inte är naturlig.

Individer som begår denna form av brott är förkastliga. Jag kokar inombords vid tanken på hur människor kan välja att ta någons liv. När det dessutom handlar om en ung kvinna som skulle kunna ha levt i många år till blir jag vansinnig och vill skrika till världen att den ska spärra in de j-la svinen i en trång cell och slänga nykeln! Men så går det inte till i Sverige.... och dessutom är de ju själva offer och förstår inte och kultur och fel på integrationen och politiken och det är synd om sådana som upplevt krig och vi förstår inte och....

Ett brott är ett brott! Om systembolaget har öppet på lördagar och det leder till att fler män super och slår sina fruar är det inte samhällets fel. De är brottslingar och ska straffas! Om en far blir arg för att hans dotter sminkar sig och därigenom inte visar vördnad för familjens religion och kultur har han ingen rätt att mörda henne. Om en människa angriper barn och utnyttjar dem är han en brottsling oavsett hur jobbig hans/hennes barndom var! Determinismen existerar inte i människan. Vi gör alla våra egna val!

En annan som gjrot ett kontroversiellt val är Göran persson, som fått skriverier på grund av sitt val av framtida yrkesinriktning. varför är människor så upprörda? Har ni verkligen någonsin trott att Göran Persson har varit någon form av övertygad socialist? Så naiv kan väl ingen vara?

Jag ser med spänning att i veckan har kalla kriget återvänt. Äntligen har väst börjat märka hur öst röstar i Eurovision och själva börjat uppmana till röstbojkott och strategitelefonerande. berlingmuren står där än, Warzavapakten är lika dominerande som tidigare. Ikväll tror jag därför på Vitrysslan, Ukraina eller kanske någon gammal Jugoslavsk republik. Sedan går vi med i nato och låter Bofors börja tillverka kärnvapen i stället för bamse och Carl Gustav. Leve världsfreden....

Som sagt: There's something wrong with the world today
I don't know what it is
Something's wrong with our eyes.....

10 poäng till den som kan citatet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0