Trash chic with a taste of brown sugar

Minns ni trenden "Heroin chic" för några år sedan?
Kate Moss var den stora stjärnan på modellhimlen och idealet var att se ut just som en heroinist.
Vackert, magert, möra ringar runt ögonen, trasiga kläder, vädjande bortdomnade blckar.....
Att hon sedan visade sig vara missbrukade förvånade säkert ingen. Det är inte särskilt ovanligt i de kretsarna.

Att göra misär till mode är något som återkommer regelbundet. Twiggys megaanorektiska uppenbarelse frälste världen på 60-talets och grungens smutsiga hår och slitna kläder minns vi säkert från tiden före Kurt Cobains självmord tillsammans med hyllandet av en alternativ livsstil som gärna fick innefatta diverse rus. Och narkotika i sig.... ja naturligtvis har det varit inne i vissa kretsar under lång tid. Det var coolt att dra en lna cola i tidevarven efter att Sökarna blivit populär och att lyssna på reggae utan att röka marijuana anser vissa vara otnkbart.

Men hur är det med uteliggare? Är det trendigt?

Med en duns kastades posten in genom mitt brevinkast idag. Inga räknigar men väl en stor hög reklam. Bland myllret av erbjudande från Siba och den Stora Icaaffären fans ännu ett av dessa kuponghäften. Denna gång hade häftet namnet "kupongshoppa" och naturligtvis blädrade jag igenom det. jag tror inte jag är den enda som tidigare fallit för "Ta fyra filmer betala för en " eller "Välj 3 böcker för 9:90 styck" för att sedan missa att säga upp medlemsskap, eller inse att jag precis skaffat mig ett årslångt åtagande....

Men dena gång hittade jag något extraordinärt. Jag kunde erhålla 3 nummer av tidningen hennes för 49 kronor.... och då dessutom få ett Baglady-halssmycke utan extra kostnad!

En liten ruta talar om att företaget i fråga heter Baglady, men smycket ifråga påminner onekligen om det slags hemmafixade oäkta halssmycke en berusad baglady mycket väl skulle kunna bära. Gud så chict! I nästa nummer kanske det tipsas om var man kan fnna de bästa kundvagnarna för ens tillhörigheter.

Så. Att göra mode av misär. Är det ett sätt att peka på de problem som fnns i samhället? Kanske ett sätt att engagera sig, välja sida och bidra med ett jobb mot utslagning och misär? Eller är det bara ett sätt för profiterande företagare utan moral att tjäna pengar på allt som korsar deras väg? Bidrar företaget "Baglady" på något sätt ekonomiskt i arbetet mot hemlöshet och utslagning? Hjälper skrupellösa modeföretag till att bekämpa anorexian bland tonårsflickor eller jobbar ideellt mot narkotikamissbruk?
Jag vet inte.... Men jag tror att i så fall skulle de ha varit ivriga att berätta det.

Kommentarer
Postat av: GMB

Bra blogg dette her. Godt nytt år! Hilsen en norsk kommunist.

2007-01-10 @ 00:47:40
Postat av: Hjalle

Frågar du exempelvis Mauricio Rojas så menar han att det är dessa skrubbelfria företag som vi ska tacka för den välfärd vi har i dag... I hans värld är vinst lika med fördelning av tiilgångar..

P.S. Du är utmanad...

2007-01-11 @ 13:07:11
URL: http://hjalmarholgersson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0