Vem är rättsstaten?

Minns ni de stora, biffiga killarna som stod och vaktade dörrarna till de häftigaste nattklubbarna på 90-talet? Man brukade lite spydigt prata om dem som snut-wannabees eller "de som inte lyckades ta sig in på polisskolan".  De hade vissa befogenheter genom att de var så kallade ordningsvakter/dörrvakter och hade gått utbildning hos just polisen. Trots detta föraktades de av gemene man och sågs inte som symboler för rättsväsendet utan mer som anabolastinna  pundhuvuden.... Visst fanns det snälla, tervliga, intelligenta dörrvakter, men det är ju tyvärr inte de positiva förebilderna man minns.  (Jag är medveten om att fenomenet med dörrvakter finns kvar, men såp upphajpat som det var på 90-talet tror jag inte längre det är)

Nog om detta. Idag förekommer betydligt mer skrämmande saker på "Jag vill också vara polis"-agendan. Nu handlar det inte om människor som kan gå en kurs för att få möjlighet att använda sig av batong på vissa bestämda platser. Nu handlar det om möjlighet till övervakning och brott mot grundlagarnas brevhemligheter, samt personuppgiftslagen m.m. DN  avslöjade i förrgår , efter att IDG några dagar tidigare publicerat en liknande artikel, om  "nya möjligheter för upphovsrättsinnehavarna att själva jaga fram fildelare, utan att gå omvägen över polis och åklagare.".  I klarspråk innebär dettya alltså följande:

En privat intresseorganisation får möjlighet att gå till domstol och begära ut personuppgifter utan att presentera några bevis för oegentligheter, då bevisprövningen kommer i ett senare skede.

Vad innebär detta rent juridiskt?

Jo, Att en privat intesseorganisation får STÖRRE och FLER rättsliga befogenheter än polisen.  Idag får nämligen inte polisen begära ut personuppgifter (t.ex. ip från isp) på människor som inte misstänks för grövre brott, alltså brott med en längre fängelsepåfölj som straffsats. Då ingen hittills i Sverige dömts till fängelse för fildelning (de fängelsedomar som finns handlar om ekonomisk vinning i samband med försäljning av kopierat, upphovsrättsskyddat material) kommer denna intresseorganisation alltså att fortsätta begära ut ip, samla personuppgifter i olagliga dataregister (som visserligen beviljats undantag av datainspektionen, som vän av ordningen komemr hävda, men som rent juridiskt åtminstone varit kriminellt innan undantaget beviljades).

Piratpartiets pressmeddelande om detta är läsvärt för den som är intesserad av ytterligare information.

Så, varför är detta interssant idag, när det trots allt var ett par dagar sedan dessa händelser uppdagades? Jo, i dagens DN finns en underledare signerad Karin Rebas med rubriken "Tänk om Ask" som ur ett lite större perspektiv tar upp problematiken med den aktuella utredningen. Problemet är att Rebas i artikeln fokuserar på det faktum att vallöftena brutits och att fildelning även i fortsättningen kommer att vara kriminellt och att en hel generation ungdomar även i framtiden kan se sig stämplade som "skurkar och banditer" för att använda Brynolfs vokabulär. vad hon inte diskuterar, som är än värre, är den juridiska aspekten och det faktum att rättsstaten havererar om man ger intresseorganisationer polisiära befogenheter. I mitt huvud skriker någon "IB" och syftar till hur fackanslutna utnyttjades för att samla uppgifter till ett illegalt register om meningsmotståndare för ett par decennier sedan. Intressant i sammanhanget är att en av männen som avslöjade IB-affären inte direkt gjort sig känd som en motståndare mot detta spektakel, utan snarare tvärtom....

Jag vill avsluta detta inlägg med ett citat från "Ricks måndagsbrev" skrivet av Piratpartiets ledare Rick  Falkvinge: " Förhoppningsvis dör inte debatten den här gången, för den är viktig. Det är just genom att smyga in sån här rättsröta bakvägen, med obegripande politiker som villiga hjälpredor, som upphovsrättsindustrin har kunnat blåsa hela min generation så länge jag kan minnas - även om det är först de senare åren som de aktivt har börjat arbeta för att underminera rättssäkerhet och medborgarrätt också."

Kommentarer
Postat av: Niklas

Håller med i stort förutom just:

"Idag får nämligen inte polisen begära ut personuppgifter (t.ex. ip från isp) på människor som inte misstänks för grövre brott, alltså brott med en längre fängelsepåfölj som straffsats."

Det stämmer inte riktigt. För att polisen ska få ut uppgifter om innehavaren av en ip-adress krävs att minimumstraffet är mer än böter. Villkorligt räcker alltså. Ville polisen däremot ha ut (om det gick) datatrafik, alltså, var du surfat och när, skulle det kräva minst två års fängelse.

Men i övrigt håller jag med. Det är förjävligt helt enkelt.

2007-02-06 @ 10:52:56
URL: http://www.odebo.se/blog
Postat av: Christoffer Andersson

Ja, den utvecklingen som finns i samhället idag är bra skrämmande. Inte bara mer och mer bevakning av folks datortrafik, utan fler och fler kameror på allmänna platser, fler poliser med större befogenheter, väktare vart du än rör dig.

I samma takt som allmänna trygghetssystem avskaffas/försämras så ökar den repressiva makten.

2007-02-06 @ 10:59:18
URL: http://blogg.aftonbladet.se/455
Postat av: Rickard Ö.

kan bara hålla med föregående skrivare och dig, aquina.

man kan ju också fråga sig vilka organisationer som ska få syssla med spioneri på fildelare. jag ser en fara i att företag får samla in uppgifter om en och att företagen kan använda data till andra saker än att bara ta fast fildelare. den personliga integriteten kan bli röjd.

och vem ska se till att allt har gått rätt till om det är en ickepolisiär organisation med vinstintresse som utkräver betalning? det kan ju finnas mindre nogräknade företag som ser en ny lukrativ marknad i att skicka ut falska fakturor för program som aldrig installerats på datorer.

2007-02-06 @ 11:29:56
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Rickard Ö.

tack för din kommentar angående reformen.

själv skulle jag ALDRIG komma in på högskola/universitet om jag hade haft de nya betygen. jag hade medelmåttiga betyg i högstadiet och urusla betyg på gymnasiet.

jag är mycket stolt över att jag faktiskt klarade min högskoleutbildning, betygen från gymnasiet till trots. jag är mycket glad att många som misslyckats i tidigare utbildning, kan få en chans till högre utbildning.

2007-02-06 @ 11:42:42
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Aquina

Rickard: Jag tror vi sitter i samma sits där kanske. Grattis till att du klarat utbildningen. Själv har jag i skrivandets stund 224 högskolepoäng, trots att jag helt saknar betyg i alla kärnämnen utom svenska. Universiteten uppmanar till kritiskt tänkande och lärarna brukar njuta av diskussioner, medan min erfarenhet av gymnasielärare är den motsatta.... Kunskap som presenteras som "sann" i gymnasium/högstadieskola ifrågasätts inom den akademiska världen o.s.v.

Lite off topic i just denna tråd men wtf: Det finns inga regler här!

2007-02-06 @ 11:51:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0