Rättssäkerhet på internet

Visst är det härligt när man i DN läser om hur Växsjö universitet stänger av studenter från användande internet? Chefen för it-supporten berättar att "vårt nätverk ska användas för forskning och undervisning." Borde det då inte, i konsekvensens namn, innebära att de flesta studenter stängs av från datornätet, då det är troligt att majoriteten använder internet även för annat än studier och forskning? Bland annat Expressen citerar Sveriges Radios front i P3 och skriver att "Universitetets policy är att stänga av studenterna direkt, utan att invänta polisanmälningar."

Amerikanska upphovsrättsorganisationer utövar alltså inga påtryckningar utan "informerar" universitetet via mail om att fildelning sker från de aktuella ip-numren. Universitetet väljer att stänga av användarna, med motiveringen att deta bryter mot de interna reglera, då nätet ska användas för studier och foskning (ej fildelning) utan att invänta polisanmälan eller vidare utredning. Vidare talas det om att uppkopplingen som service till studenterna kommer att försvinna vid årsskiftet. varför då inte invänta detta i stälelt för att stänga av ett antal studenter nu? Finns det ett avtal om internet fram tills årsskiftet bör väl detta gälla? Vad händer med rättssäkerheten om det räcker med ett mail från en amerikansk intresseorganisation för att få sina lina nedsläckt? I och för sig: varför ska inte Växsjö universitet kunna göra det den före detta justitieministern kanske redan gjort? Två fel gör ett rätt.
Eller?

Vi vet ju redan att rättssäkerhet sällan existerar på internet. En skärmdump kan räcka som bevismaterial, såvida inte hovrätten går in och ändrar en dom. Upphovsrättsföreningar ses som myndigheter och övervakning på internet är statens rättighet.

Kommentarer
Postat av: Rickard Ö.

får de överhuvudtaget stänga av elev från internetanvändandet, om de INTE utan rimligt tvivel kan bevisa att personen ifråga begått brottet? nästa fråga: får universitetet agera polis utan att polisanmälan gjorts?

2006-10-30 @ 11:36:17
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: papi

Företag och utbildningsenheter har interna regler.
I allmänhet kvitterar man ut UID och PW samtidigt som man skriver under policyn, vilken vara en formsak. Men vill man vara elak gäller policyn. Ett antal konsulter har sparkats från företag för att man lagrat stora mängder data på servrar och sedan brännt CDar.
Lady A,
kan du tänka dig att man inte tagit bort min Blogg än. Beställde "Kill" igår.

2006-10-30 @ 17:30:08
Postat av: Rickard Ö.

jo. policy finns. och skolan äger kanske delar av fibernätet och tjänsten. men på något sätt så måste väl skolan kunna styrka att det är personen ifråga som har gjort olagligheterna... eller? ett UID samt ett tillhörande PW säger inte nödvändigtvis att det är personen ifråga som har begått den olagliga handlingen. enligt normal rättspraxis så är man oskyldig tills man är dömd. man kan komma runt detta säkerhetsproblem genom att man måste logga in med fingeravtrycksdongel eller liknande.
iofs är det kanske inte så troligt att en granne eller liknande går in i en kompis studentlägenhet för att ladda ner upphovsrättsskyddat material.

festen var definitivt värt baksmällan, även om baksmällan var sunkigare än en trappuppgång på slitna kronoparken!;)

2006-10-30 @ 23:43:32
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: papi

man ska nog inte tro allt som sägs i tidningar.
Det har hänt att folk sagts upp för att dem stått vid kaffeautomat och pratat. Normalt smalar man på sig en massa skit sen åker man ut.
Normalt är det så att man har öppna konton men reglerade från porr och fildelning. sedan finns datorer som endast används för undervisning. Så vad man gör är tex att alla datorer ansluts till undervisningsservrar en tid och det blir en kollektiv utskällning, dvs ingen grupp pekas ut fast man vet vilka som missbrukar. Nu tror förståss alla att det normalt är rötäggen som busar,men så är inte alltid fallet, ofta är det cleverskallar som busar. Och du R.Ö det är skolans regler som gäller.

2006-10-31 @ 01:44:51
Postat av: Aquina

Debatt i kommentarerna är aldrig fel :)

jag vänder mig emot när människor stängs av från internet på vaga grunder. har man en policy som förbjuder vissa former av användning och lagbrott bör man väl bevisa att detta har skett och inte bara utgå ifrån att ett mail från en amerikansk intresseförening stämmer?

Sedan kan man tycka vad man vill om fildelning i sig, det är en annan fråga.

2006-10-31 @ 08:14:38
URL: http://aquina.blogg.se
Postat av: Rickard Ö.

jag håller helt med dig, Aquina.

papi: det är rättsprincipen som jag är ute efter. enligt det svenska rättsystemet så måste du koppla person till plats - det räcker inte bara med indicier.
vi tittar på samma kub från olika vinklar...

2006-10-31 @ 08:58:10
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Rickard Ö.

Aguina: och på något lustigt sätt så blir man så mycket snyggare när man är full. ;)

2006-10-31 @ 09:36:23
URL: http://klipskkonst.blogg.se
Postat av: Papi

R.Ö
Du menar att man är två eller fler!:)

2006-10-31 @ 11:00:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0