Hur resonerar media?

Idag skriker DN ut att trenden är tydlig och visar på att om det hade varit val idag hade vänsterblocket vunnit, då de senaste opinionsmätningarna ger vänsterblocket över 50% av rösterna, medan regeringspartierna tillsammans får 44,4 procent. Aftonbladet pekar i en liknande artikel på motsvarande trend, men denna tidning påstår inte att ett val idag skulle resultera i en annan utgång än det som hölls i september. Här vill jag dock reservera mig för att såväl aftonbladet som annan media tidigare skrivit om att "ett val idag hade vunnits av s-v-mp".

Så, vad är då problemet?
Låt oss börja med det vanliga argumentet: En opinionsunderökning/mätning är INTE ett val. Visserligen kan dylika undersökningar peka ut olika trender, men erfarenhet från ex. valet 2002 visar att dessa teoretiska siffror kan skilja sig avsevärt från faktiska valresultat. Många grupper förbises i saband med undersökningar, såsom människor utan fast telefonabonemang och det kan finnas risk för bias med utgångspunkt från andra variabler.

Men, det största problemet i medias resonemang är att det faktiskt INTE är val idag. Hade det varit val idag hade det inte varit val i september. (Vi har i Sverige val vart fjärde år om någon har glömt det). Väljare som har ändrat sig de senaste månaderna på grund av proppar och skandaler hade alltså INTE ändrat sig om det hade varit val nu, eftersom de inte hade känt till resultatet av valet i höstas. Låter det krångligt? Nej, det är väldigt enkelt, men media och opinionsinstitut verkar ha missat att det är en stor skillnad mellan att rösta och att svara¨på teoretiska frågor via telefonen. Ett valresultat är ett valresultat och en sifo-undersökning är en sifo-undersökning. Ingen vet hur resultatet skulle bli om det var val idag!


Kommentarer
Postat av: Hjalle

Det är ju även jävligt bra för liberala medier att vara kritiska anno 2006 post-valet mot alliansen. Detta kan de hålla på med ett tag och ju närmare valet vi kommer kan de återigen börja att fokusera på hur bra hämningslös ekonomisk liberalism och moralkonservatism är samtidigt som socialt ansvar och fördelningspolitik är förkastligt. Då håller de ju ryggen fria eftersom de varit SÅ objektiva och kritiserat båda sidorna...

2006-12-18 @ 14:02:10
URL: http://hjalmarholgersson.blogg.se
Postat av: http://relevantaspects.blogg.se/

Småningom skulle jag gärna se en studie av hur olika former av opinionsundersökningar används som tillhyggen i olika medier, dels som nyheter på beställning, dels för att stimulera (provocera fram) debatter mellan de politiska blocken i lägen då det faktiskt kunde vara på kallat med borgfred och konstruktivt lagstiftande.

2006-12-18 @ 14:21:04
URL: http://relevantaspects.blogg.se/
Postat av: papi

problemet "liebe Aquina" är fasan att det visar sig att alliansen har rätt. Tex, varför ska lågavlönade som arbetar betala a-kassa för folk som inte vill arbeta. LOs ekonom har erkänt att man räknat fel vad gäller folk som har arbete.
Att siffrorna ändrar sig är inte underligt, folk följer media. Sossarna har fortfarande inget program. Regeringen arbetar på som om inget har hänt, med miljöfrågor, EUsamarbete, integrationsfrågor etc. Linda skugge hade några bra kommentarer i söndagens Expressen. Pardon Madame, det blev lite långt.

2006-12-19 @ 01:11:05
Postat av: Aquina

Långt är bra. LÅngt ska det va'. LÅngt vill vi ha!
Damen kan rimma också, :)

Och Papi: Menar du på allvar att jag ska leta upp något själv? Nej nej nej, hon kan rimma men är lat så ge mig en länk.

2006-12-19 @ 07:18:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0